divendres, 19 de juny del 2009

30/6 – El bosc de pedra

Els clàxons em desperten. Aquesta ciutat, com qualsevol altra en aquest país, té un seriós problema amb els conductors. No saben circular sense fer sonar la botzina i això em desespera. El matí no està massa avançat, a fora plou i aguantem dins del llit tot decidint que farem. Plou i no és gaire motivant anar a passar el dia fora, visitant pedres, tot mullant-se. Però demà ja no hi serem, demà ja no podrem. Hi hem d’anar. Hem vingut fins aquí per veure el bosc de pedres i hi anirem.
El primer bus ens porta fins a l’estació central i el segon ens portarà fins al parc. Això si el trobem! No anem gaire convençuts a causa de l’experiència a Guilin, però per sort en Jordi i en Jaime ens havien donat moltes indicacions, que sinó no sabem per on tirar.
L’autobús enfila els carregats carrers de Kunming per anar a trobar una entrada a l’autopista que sembla en obres i que ens portarà directes cap al poble on es troba el bosc de pedres; només ens aturarem de tant en tant per deixar algun passatger, això sí, sense sortir de l’autopista.
Continua plovent i arribats a aquest punt hem de fer una inversió en paraigües. Estem d’acord que no podem fer totes les fotos i vídeos sense una bona protecció. I qui diu bona diu la menys cara que trobem, un paraigües “dels xinos”, per poc més d’un euro, però que farà el fet.
Ens informem i sembla que el darrer bus cap a Kunming surt a les 17h30, així que tenim unes 3 hores per visitar el parc, temps suficient però tampoc no ens podrem aturar massa. Per tant, abans de començar a endinsar-nos en el que sembla un gran laberint de roca, ens aturem davant d’un mapa per identificar una mica el recorregut que voldrem fer. No hi ha temps per a tot.
Comencem a rodejar el bosc, tot seguint un petita massa de gent i els trenets que fan el recorregut, però ràpidament ens endinsem per observar de prop les formacions calcàries que l’aigua, el temps i el vent han donat forma.
Formes curioses, indefinides per nosaltres, però que per ells (els xinesos) són ben clares i totes tenen un nom. Comencem esquivant paraigües per poder observar un impressionant castell de roca amb inscripcions pintades de dalt a baix. Prosseguim escales amunt, en busca de la pagoda des de la qual poder tenir una visió global del que ens envolta i ens creuem amb la tortuga i després amb l’elefant. Bé, l’elefant si que el veiem també nosaltres.
Un cop fet el cim, intentem trobar el nostre torn per poder fer alguna foto tranquil.lament, però la pagoda no es buida, tanta gent que se’n va, tanta més que arriba, tots inquiets, tots fascinats, tots volent ser fotografiats amb les roques i altres persones de fons. Nosaltres també causem sensació i no ens escapem d’unes quantes sessions, fent de models, abraçats a no sabem ben bé qui. I finalment, es fa una mica la calma, ens fem fer les tres fotografies que volíem i continuem l’exploració.
El camí que prenem ens va endinsant en la part nord del parc, de totes totes, la part menys visitada i transitada. Baixem escales, sentim el nostre eco i engeguem a cridar i cantar, davant l’amagada mirada d’un vigilant, anem passant sales, pugem escalinates, baixem empinats congosts. La nostra vida perilla en més d’un instant gràcies a la humitat del sòl i la manca de mesures de seguretat. No és una crítica, així és més autèntic, però s’ha d’estar ben alerta i no és fàcil amb el paraigua en una mà i la càmera en l’altra.
De cop, jo diria que per aquí ja hi hem passat! Estem perduts, no sabem exactament on som, ni cap a on anar per a no anar donant voltes al mateix tram i amb el temps avançant. Podem ser molt a prop, tenir la sortida a dos minuts i no saber-ho i tornar-nos a endinsar i quedar tancats dins del parc i perdre el bus i fer-se fosc... En Dani a tingut la precaució de fer una foto al mapa de l’entrada, així que ens trobem els dos amorrats al visor de la càmera, amb el zoom al màxim, intentant reparar on som, amb l’ajuda dels noms que veiem en les roques més properes. En l’operació hem hagut de canviar de targeta de memòria la càmera i hem fotut les altres al mig del bassal més gran que hi havia al costat. Som uns supervivents nats i uns sapastres. Haurem d’esperar que s’assequin i confiar en no haver perdut totes les fotos fetes fins ara...
Un cop recuperats de l’ensurt de perdre les fotos ens tornem a centrar a trobar el camí de sortida. Decidim tallar pel dret, intentant interpretar les roques que veiem i sobretot buscant “La dona esperant el marit”, aquesta formació ens apropa a les veus i a veure un trenet que passa. Hem recuperat un dels camins principals!
Ja més alleujats emprenem el camí de tornada. Ja quasi és l’hora i no volem fer tard. Però sembla que l’autobús ha decidit endarrerir mitja hora la seva sortida, això va així aquí, i per tant tindrem temps de comprar quatre porqueries per menjar durant la tornada.
Mentre fem les compres anem passejant pel poble i descobrim restaurants on tenen tot tipus d’insectes per menjar. Des de dins el local ens miren somrients i ens pregunten que si volem degustar les especialitats locals, però ja havíem decidit no tastar-les, no allí.
Abans d’enfilar el camí de tornada passem una animada espera dins del bus entre la conversació que tenim amb una velleta venedora a qui no entenem res i la decidida intenció d’en Dani per obrir una bossa de patates que ha comprat i que ja visualitza espargida per tot el vehicle.
Arribats a l’hostal, després d’un dia de turistejar sota la pluja, amunt i avall sense parar, només tenim ganes d’una bona dutxa i un bon àpat. Decidim provar el que serien els típics noodles, un bol ple de: trossos de pollastre, verdures, bitxo, cucs, cap de conill o alguna espècie similar, ou cru i altres ingredients no recognoscibles... Un cop més, hem vingut a jugar, i sense deixar-nos portar per la vista degustem el sopar. Simplement acceptable. No el tornarem a provar, però tampoc anem directament al bany.
I per acabar la nostra estada a Kunming, festa! Tornem al local que ens va mostrar en Llorenç i decidim emprar la mateixa tècnica. Tot i que no la tenim massa depurada i el primer que se’ns apropa és un noi de cabells llargs i ungles llargues, que per parlar-me es posa la mà davant la boca, tot ajuntant els dits índex i polze. Un gest molt estrany que em posa de seguida alerta; aquest busca alguna cosa més... Amb tot, som tolerants i li donem conversa i cervesa. Al cap d’una estona de no entendre’ns i fer-li veure que està sent una mica pesat ens alcem i canviem de taula. Ell ens segueix i porta un amic seu. Tornem a canviar de taula, endinsant-nos en el local i acaba entenent que no hi volem res. En aquest punt, els de la taula del costat ens miren i se’ns ajunten. Amb aquests brindem i tornen cap al seu lloc. Des d’una altra taula veiem que també ens miren unes noies i ballen mentre brinden amb nosaltres. Les seves parelles també ens miren, somriuen i brinden. Som l’atracció central del local. La música és bona, fa cinc dies que Michael Jackson és mort i la seva música sona cada dos per tres. També hi ha una cantant en directe que de tant en tant aviva el local. Parlem amb uns, ballem amb d’altres, la cervesa circula i el bon humor també. Kunming continua sorprenent-nos i en Dani s’anima i puja a ballar amb la cantant, davant l’atònit somriure dels presents. La gent ens convida, vol parlar amb nosaltres, semblem estrelles del rock.
Així van passant els minuts i les hores fins que el local tanca i la gent va marxant. A nosaltres encara ens queda energia i continuem al bar de l’hostal. Reconeixem algunes cares i el propietari ens reconeix també i ens convida. La gent està animada, tots semblen conèixer-se, tots estrangers en un país estrany. El bar sembla ple de músics, que espontàniament es van alternant dalt de l’escenari i caic rendit a la veu i encants d’una cantant australiana. Exhaust i envaït per una clarivident embriaguesa, ajagut en un sofà vaig sentint com la seva música em transporta en aquest viatge que estem fent, en el que hem viscut fins ara i en el que ens queda per recórrer. Em sento ben viu i sé que m’agrada el que faig, m’agrada visitar, descobrir i conèixer. M’agrada viatjar!





Las bocinas me despiertan. Esta ciudad, como cualquier otra en este país, tiene un serio problema con los conductores. No saben circular sin hacer sonar el claxon y eso me desespera. La mañana no está demasiado avanzada, a fuera llueve y aguantamos dentro de la cama decidiendo que haremos. Llueve y no es muy motivante ir a pasar el día fuera, visitando piedras, mojándose. Pero mañana ya no estaremos, mañana ya no podremos. Tenemos que ir. Hemos venido hasta aquí para ver el bosque de piedras e iremos.
El primer bus nos lleva hasta la estación central y el segundo nos llevará hasta el parque. Eso si lo encontramos! No vamos muy convencidos a causa de la experiencia en Guilin, pero por suerte Jordi y Jaime nos habían dado muchas indicaciones, que sino no sabemos por dónde ir.
El autobús enfoca las cargadas calles de Kunming para ir a encontrar una entrada a la autopista que parece en obras y que nos llevará directos hacia el pueblo donde se encuentra el bosque de piedras; sólo nos detendremos de vez en cuando para dejar a algún pasajero, eso sí, sin salir de la autopista.
Continúa lloviendo y llegados a este punto tenemos que hacer una inversión en paraguas. Estamos de acuerdo que no podemos hacer todas las fotos y vídeos sin una buena protección. Y quien dice buena dice la menos cara que encontramos, uno paraguas "de los chinos", por poco más de un euro, pero que bastará.
Nos informamos y parece que el último bus hacia Kunming sale a las 17h30, así que tenemos unas 3 horas para visitar el parque, tiempo suficiente pero tampoco nos podremos detener demasiado. En previsión, antes de empezar a adentrarnos en lo que parece un gran laberinto de roca, nos detenemos delante de un mapa para identificar un poco el recorrido que querremos hacer. No hay tiempo para todo.
Empezamos a rodear el bosque, siguiendo una pequeña masa de gente y los trenecillos que hacen el recorrido, pero rápidamente nos internamos para observar de cerca las formaciones calizas que el agua, el tiempo y el viento han dado forma.
Formas curiosas, indefinidas para nosotros, pero que para ellos (los chinos) son bien claras y todas tienen un nombre. Empezamos esquivando paraguas para poder observar un impresionante castillo de roca con inscripciones pintadas de arriba abajo. Proseguimos escaleras arriba, en busca de la pagoda desde la cual poder tener una visión global de lo que nos rodea y nos cruzamos con la tortuga y después con el elefante. Bien, el elefante si que lo vemos también nosotros.
Una vez hecha la cima, intentamos encontrar nuestro turno para poder hacer alguna foto tranquilamente, pero la pagoda no se vacía, tanta gente se va, tanta más que llega, todos inquietos, muy fascinados, todos queriendo ser fotografiado con las rocas y otras personas de fondo. Nosotros también causamos sensación y no nos escapamos de unas cuantas sesiones, haciendo de modelos, abrazados a no sabemos exactamente quien. Y finalmente, se hace calma un poco la cosa, nos hacemos las tres fotografías que queríamos y continuamos la exploración.
El camino que tomamos nos va introduciendo en la parte norte del parque, de todas todas, la parte menos visitada y transitada. Bajamos escaleras, oímos nuestro eco y arrancamos a gritar y cantar, ante la escondida mirada de un vigilante, vamos pasando salas, subimos escalinatas, bajamos empinados desfiladeros. Nuestra vida peligra en más de un instante gracias a la humedad del suelo y la falta de medidas de seguridad. No es una crítica, así es más auténtico, pero se tiene que estar bien alerta y no es fácil con el paraguas en una mano y la cámara en la otra.
De repente, yo diría que por aquí ya hemos pasado! Estamos perdidos, no sabemos exactamente dónde estamos, ni hacia dónde ir para no ir dando vueltas al mismo tramo y con el tiempo avanzando. Podemos estar muy cerca, tener la salida a dos minutos y no saberlo y volver a adentrarnos y quedar cerrados dentro del parque y perder el bus y hacérsenos oscuro... Dani a tenido la precaución de hacer una foto al mapa de la entrada, así que nos encontramos los dos arrimados al visor de la cámara, con el zoom al máximo, intentando darnos cuenta de dónde estamos, con la ayuda de los nombres que vemos en las rocas más próximas. En la operación hemos tenido que cambiar de tarjeta de memoria la cámara y hemos tirado las otras en medio del mayor charco que había. Somos unos supervivientes natos y unos chapuceros. Tendremos que esperar que se sequen y confiar en no haber perdido todas las fotos hechas hasta ahora...
Una vez recuperados del susto de perder las fotos nos volvemos a centrar en encontrar el camino de salida. Decidimos continuar, intentando interpretar las rocas que vemos y sobretodo buscando “La mujer esperando al marido”, esta formación nos acerca a las voces y a ver un trenecito que pasa. Hemos recuperado uno de los caminos principales!
Ya más aliviados emprendemos el camino de regreso. Ya casi es la hora y no queremos llegar tarde. Pero parece que el autobús ha decidido retrasar media hora su salida, eso va así aquí, y por lo tanto tendremos tiempo para comprar cuatro porquerías para comer durante la vuelta.
Mientras hacemos las compras vamos paseando por el pueblo y descubrimos restaurantes donde tienen todo tipo de insectos para comer. Desde dentro del local nos miran sonrientes y nos preguntan que si queremos degustar las especialidades locales, pero ya habíamos decidido no probarlas, no allí.
Antes de tomar el camino de vuelta pasamos una animada espera dentro del bus entre la conversación que tenemos con una viejita vendedora a quien no entendemos nada y la decidida intención de Dani para abrir una bolsa de patatas que ha comprado y que ya visualiza esparcida por todo el vehículo.
Llegados al hostal, después de un día de turistear bajo la lluvia, arriba y abajo sin cesar, sólo tenemos ganas de una buena ducha y una buena comida. Decidimos probar lo que serían los típicos noodles, un cuenco lleno de: trozos de pollo, verduras, guindilla, gusanos, cabeza de conejo o alguna especie similar, huevo crudo y otros ingredientes no reconocibles... Una vez más, hemos venido a jugar, y sin dejarnos llevar por la vista degustamos la cena. Simplemente aceptable. No lo volveremos a probar, pero tampoco vamos directamente al baño.
Y para acabar nuestra estancia en Kunming, fiesta! Volvemos al local que nos mostró Llorenç y decidimos utilizar la misma técnica. Aunque no la tenemos demasiado depurada y el primero que se nos acerca es un chico de pelo largo y uñas largas, que para hablarme se pone la mano delante de la boca, juntando los dedos índice y pulgar. Un gesto muy extraño que me pone enseguida alerta; éste busca alguna cosa más... Aún con estas, somos tolerantes y le damos conversación y cerveza. Al cabo de un rato de no entendernos y hacerle ver que está siendo un poco pesado nos alzamos y cambiamos de mesa. Él nos sigue y trae a un amigo suyo. Volvemos a cambiar de mesa, adentrándonos en el local y acaba entendiendo que no queremos nada. En este punto, los de la mesa de al lado nos miran y se nos juntan. Con éstos brindamos y regresan su lugar. Desde otra mesa vemos que también nos miran unas chicas y bailan mientras brindan con nosotros. Sus parejas también nos miran, sonríen y brindan. Somos la atracción central del local. La música es buena, hace cinco días que Michael Jackson murió y su música suena todo el tiempo. También hay una cantante en directo que de vez en cuando aviva el local. Hablamos con unos, bailamos con otros, la cerveza circula y el buen humor también. Kunming continúa sorprendiéndonos y Dani se anima y sube a bailar con la cantante, ante la atónita sonrisa de los presentes. La gente nos invita, quiere hablar con nosotros, parecemos estrellas del rock.
Así van pasando los minutos y las horas hasta que el local cierra y la gente se va marchando. A nosotros todavía nos queda energía y continuamos en el bar del hostal. Reconocemos algunas caras y el propietario nos reconoce también y nos invita. La gente está animada, todos parecen conocerse, todos extranjeros en un país extraño. El bar parece lleno de músicos, que espontáneamente se van alternando encima del escenario y caigo rendido ante la voz y encantos de una cantante australiana. Exhausto e invadido por una clarividente embriaguez, echado en un sofá voy sintiendo como su música me transporta en este viaje que estamos haciendo, en lo que hemos vivido hasta ahora y en lo que nos queda para recorrer. Me siento bien vivo y sé que me gusta lo que hago, me gusta visitar, descubrir y conocer. Me gusta viajar!

29/6 – Un dia tranquil en el parc

Avui dormim. Dormim i dormim. Volíem anar al bosc de pedres que tenen prop d’aquí, però no, el dia no està massa maco, i dormim.
Ahir ens van aconsellar visitar un parc que és a l’altre punta de la ciutat. Em sembla que serà la opció que prendrem. Abans, però, passegem pel barri. Ens introduïm en una zona mercantil, amb tendes de venedors de tota la regió. Després passem per la zona dels massatgis- tes on senyors amb bata fan massatges als vianants; també hi veiem uns fashion boys, que no sabem que promocionen, però que fan uns atacs kamikazes a tothom que hi passa a prop. Decidim fer via cap al parc.
La noia espanyola ens va dir que la línia 44 de l’autobús ens hi deixava davant, només havíem de baixar a l’última parada. I cap al bus que anem. Després d’algunes discussions filosòfiques sobre quan baixar, si quan el conductor ens faci fora o quan baixi el darrer passatger, el meu cosí arriba a la conclusió que la segona opció és la bona. Així doncs, ens trobem perduts en un creuament d’avingudes sense arribar a saber si hi som a prop o no. Localitzem en un mapa el que creiem que és el parc, ens gravem el nom en xinès a la memòria com podem i tirem cap allí. Per nosaltres el nom comença amb una senyora empenyent un carretó i acaba amb el número pi amb gorret, dins d’un quadrat (海埂公园). Així ens anem guiant. Jo no ho veig massa clar i no paro de criticar en Dani, doncs a més d’haver baixat una parada abans del que tocava, ara cal caminar per una avinguda sense aceres, pel mig del carrer i sota un plugim molt agradable. Amb tot, riem molt i acabem per trobar el parc.
La primera impressió és molt bona. Un llac de color verd maragda s’estén davant dels nostres ulls. Llàstima que no sigui maragda, sinó verd alga. Un verd quasi irreal, que tenyeix les vores del llac i desprèn certa olor. Amb tot, el lloc és maco, ple de vells eucaliptus i llacs amb nenúfars, petites pagodes i ponts, gent que lloga vestits tradicionals i es diverteix fent-se fotos amb el llac de fons i d’altres que es volen fer fotos amb nosaltres. Després de molt caminar i abans de marxar, fem una pausa i ens preparem un mate, costum que m’han llegat els meus amics argentins. La fem petar una estona, parlem del que fins ara hem vist i planifiquem una mica els propers dies. El parc no és res de l’altre món, però ens permet relaxar-nos amb una temperatura força ideal i gaudir d’un moment de conscienciació sobre on som i el que estem vivent.
El sopar el compartim amb en Jordi i en Jaime i intercanviem novament experiències. Demà marxaran cap al sud i nosaltres cap al bosc de pedra. Plàcid vespre, entre cerveses i gintònics, abans d’acabar un relaxat dia de passeig.

-------

Hoy dormimos. Dormimos y dormimos. Queríamos ir al bosque de piedras que tienen cerca de aquí, pero no, el día no está demasiado bonito, y dormimos.
Ayer nos aconsejaron visitar un parque que está en la otra punta de la ciudad. Me parece que será la opción que tomaremos. Antes, sin embargo, paseamos por el barrio. Nos introducimos en una zona mercantil, con tiendas de vendedores de toda la región. Después pasamos por la zona de los masajistas donde señores con bata hacen masajes a los peatones; también vemos unos fashion boys, que no sabemos que promocionan, pero que hacen unos ataques kamikazes a todo el mundo que pasa cerca. Decidimos ir tirando hacia el parque.
La chica española nos dijo que la línea 44 del autobús nos dejaba delante, sólo teníamos que bajar a la última parada. Y hacia el bus que vamos. Después de algunas discusiones filosóficas sobre cuándo bajar, si cuando el conductor nos eche o cuando baje al último pasajero, mi primo llega a la conclusión que la segunda opción es la buena. Así pues, nos encontramos perdidos en un cruce de avenidas sin llegar a saber si estamos cerca o no. Localizamos en un mapa lo que creemos que es el parque, nos grabamos el nombre en chino a la memoria como podemos y vamos hacia allí. Para nosotros el nombre empieza con una señora empujando un carrito y acaba con el número Pi con gorrito, dentro de un cuadrado (海埂公园). Así nos vamos guiando. Yo no lo veo demasiado claro y no paro de criticar a Dani, pues además de haber bajado una parada antes de lo que tocaba, ahora hay que andar por una avenida sin aceras, por el medio de la calle y bajo una llovizna muy agradable. Con todo, reímos mucho y acabamos por encontrar el parque.
La primera impresión es muy buena. Un lago de color verde esmeralda se extiende delante de nosotros. Lástima que no sea verde esmeralda, sino verde alga. Un verde casi irreal, que tiñe las orillas del lago y desprende cierto olor. Con todo, el lugar es bonito, lleno de viejos eucaliptos y lagos con nenúfares, pequeñas pagodas y puentes, gente que alquila trajes tradicionales y se divierte haciéndose fotos con el lago de fondo y otros que se quieren hacer fotos con nosotros. Después de mucho caminar y antes de marcharnos, hacemos una pausa y nos preparamos un mate, hábito que me han legado mis amigos argentinos. Charlamos un rato, hablamos de lo que hasta ahora hemos visto y planificamos un poco los próximos días. El parque no tiene nada especial, pero nos permite relajarnos con una temperatura bastante ideal y disfrutar de un momento de concienciación sobre donde estamos y lo que estamos viviendo.
La cena la compartimos con Jordi y Jaime e intercambiamos nuevamente experiencias. Mañana se marcharán hacia el sur y nosotros hacia el bosque de piedra. Plácida noche, entre cervezas y gintónics, antes de acabar un relajado día de paseo.

28/6 – Arribada a Kunming [昆明]

Ens despertem tranquil.lament. A partir d’ara els dies seran més relaxats i deixarem les matinades.
L’estació d’autobusos està al costat de l’hotel i ens hi apropem per comprar el bitllet cap a l’aeroport. Ho intentem, però la venedora no sembla disposada a vendre’ns res i ens sembla entendre que diu que no és allí on s’han de comprar. Preguntem al “Punt d’informació” per anomenar-lo d’alguna manera. Ens assegura que si, que és en les taquilles d’on venim que s’ha de comprar. Un segon intent infructuós. Ara entenem que ens vol enviar cap als taxis que hi ha davant de l’estació. Es nega a vendre bitllets de bus cap a l’aeroport a estrangers.
Ja ens havien previngut d’aquesta possibilitat. Una espècie de màfia del sector del taxi controla que cap estranger pagui 10 yuans per anar en bus a l’aeroport podent pagar-ne 100 per anar en taxi.
Ens neguem a agafar els taxis que ens esperen somrient a l’entrada de l’estació i caminem 3 carrers per allunyar-nos d’allí. Agafarem un taxi, això està clar, però agafarem el que nosaltres vulguem. I aquest és el d’una dona que ens proposa anar-hi per 100 yuans. M’indigno, negocio, i arribem a l’acord que serà el que marqui el taxímetre més els diners del peatge.
Bé, finalment no n’hi havia per indignar-se tant, doncs ha sortit per 95 yuans... però vaja, que després d’haver patit petites estafes, ja no ens fiem.
Arribem a l’aeroport amb força antelació, tenim temps per menjar alguna cosa per dinar. Veiem a la gent menjant noodles i ens demanem com s’ho faran. Com els preparen? En aquestes que localitzem una font d’aigua, freda, calenta i bullint. Aquests xinesos pensen en tot! Quan veiem que un xinès s’apropa a la font ens hi enganxem per veure com ho fa. A aquestes altures ja hem après a ser tan indiscrets com ho són ells. Observem tot el procés, anem a la tenda a aprovisionar-nos de noodles i comencem la nostra “Experiència Noodles No.1”. En Dani els vols suaus, jo m’aventuro amb els super picants. 5 minuts després ja estic suant com una mala cosa, mig plorant i amb samarreta i pantalons tacats. Aquests espaguetis llargs fan de mal xuclar. Però l’experiència ens ha agradat i segur que la repetirem.
A l’arribar a Kunming de seguida es nota el canvi de temperatura. Aquí es gaudeix d’un calor fresquet i agradable. Ara el problema serà trobar l’alberg. Si fins aquí els hotels ens els havia reservat l’agència de viatges recomanada per en Pau, ara som nosaltres els que ens hem de buscar la vida. Havíem estat informant-nos sobre diferents possibilitats d’allotjament i ens havíem decidit per l’alberg The hump, situat al centre de la ciutat. No obstant, el taxista no el coneixia i la direcció que li havíem proporcionat era massa genèrica. Ens deixa en la plaça central i ens diu que no deu ser lluny d’allí. Toca caminar i buscar, preguntar, no entendre’s, perdre’s... doncs no! El trobem d’immediat. És just davant la parada del taxi.
L’alberg és en el tercer i darrer pis d’un edifici ple de restaurants. Pugem feixugament els tres pisos tement-nos el pitjor, la qual cosa fa que el que veiem encara ens agradi més. L’entrada dóna directament al bar que s’estén entre la part interior, amb taula de billar i borns per internet, i la terrassa, amb taules a l’aire lliure i mirador sobre la plaça. Magnífic. Ben aviat ens hi sentim còmodes i amb ganes de passar-hi força estona i reposar. Ens assignen una habitació per a tres, uns 30 yuans més cara que les dobles, que ja no en tenen de lliures. Amb tot, continua a ser molt econòmica. En total uns 15€ entre els dos.
Ens instal.lem, ens dutxem i descansem. Avui no tenim ganes de res. A mitja tarda sortim per fer la bugada i coneixem en Jordi, en Jaime i en Llorenç. Dos homes que porten ja un mes recorrent Xina i un nano que ho ha deixat tot per anar a veure món i ja porta visitats l’Índia, Corea i Japó. Tenim ganes de parlar amb ells, intercanviar anècdotes i demanar-los consells sobre el ja porten visitat, així que un cop la rentadora està en marxa, ens asseiem per compartir alguna cervesa. Acabem compartint el sopar, asseguts en la terrassa, amb una temperatura tan agradable que ens hi podríem quedar tota la nit.
Resulta que es van trobar ja fa unes setmanes en un altre alberg i van decidir compartir un tram del camí fins aquí, on es separaran car en Llorenç ja ha de canviar de país. Ens expliquem un munt d’anècdotes, d’aquest viatge i d’altres, ens aconsellen que veure, on anar i on dormir a Xi’an i Beijing. En Llorenç ens explica que tenia pensat marxar avui mateix, però que després de la festa que va fer ahir, tenia ganes de quedar-se un dia més. Ens aconsella que anem amb ell al bar que hi ha just a sota l’alberg, i així ho fem.
No estàvem preparats per al que hem viscut. No ens ho podíem ni imaginar. Tot a començat amb unes Tsingtao tèbies i la música sonant. Com que no estem acostumats a beure calent, hem demanat una gerra amb glaçons i prendre-les més aigualides del que ja són, però fresques. Més de cinc minuts i diferents cambrers han calgut per fer-nos entendre. Un cop a taula, em convidat a la primera noia a fer un glop amb nosaltres. Gambei em cridat mentre brindàvem i ens bevíem la cervesa d’un glop. Minuts més tard la noia se’ns acomodava a la taula, ella i uns amics seus. La gerra s’anava buidant i la tornàvem a omplir. Ara ja no era complicat demanar els glaçons. La taula també es buida. I nosaltres avancem posicions cap a una altra taula, plena de xinesos que ens conviden a cervesa calenta. A aquestes alçades la temperatura ja no importa gaire. Gambei. Els xinesos no parlen anglès, o el parlen molt poc. Nosaltres, tres paraules de xinès. Però ens entenem i riem, o no ens entenem i riem més.
Una parada tècnica em porta escales amunt cap a l’alberg. El meu cos és un temple i l’he de cuidar. Quan torno a aparèixer pel local la imatge és esfereïdora. El meu cosí està rodejat per un grup de xinesos. Hi està abraçat. Parla amb tots, tots riuen, gambei i altre cop a riure. Ja els té dominats. O és al revés? Una de les xineses, la que sembla remenar les cireres aquí, se li va apropant, li riu tot, però no parla ni gota d’anglès... L’anomenarem “La Madame”. S’intercanvien telèfons per més tard o demà. La música continua sonant.
El bar tanca, però estem ben animats. Això no es pot acabar aquí. En Llorenç demà ja no hi serà, nosaltres no crec que fem gairebé res, així que entrem al bar del costat, el bar de l’hostal. Ens rep una noia espanyola, que estava per allí, xerrant amb el propietari i altres estrangers. Ens atura i ens comença a explicar que està allí per feina i estudis, que li agrada bastant i ens comença a aconsellar sobre que fer els propers dies en la ciutat. La Madame truca, repetidament, però nosaltres no estem per embolicar-nos ara mateix. Parlem, continuem bevent, ballem i acabem per anar a descansar, tres pisos més amunt.
Kunming... mooooola.

---------


Nos despertamos tranquilamente. A partir de ahora los días serán más relajados y dejaremos los madrugones.
La estación de autobuses está al lado del hotel y nos acercamos para comprar el billete hacia el aeropuerto. Lo intentamos, pero la vendedora no parece dispuesta a vendernos nada y nos parece entender que dice que no es allí dónde se tienen que comprar. Preguntamos en el "punto de información" por llamarlo de alguna manera. Nos asegura que si, que es en las taquillas de donde venimos que se tiene que comprar. Un segundo intento infructuoso. Ahora entendemos que nos quiere enviar hacia los taxis que hay delante de la estación. Se niega a vender billetes de bus hacia el aeropuerto a extranjeros.
Ya nos habían prevenido de esta posibilidad. Una especie de mafia del sector del taxi controla que ningún extranjero pague 10 yuanes para ir en bus al aeropuerto pudiendo pagar 100 para ir en taxi.
Nos negamos a coger los taxis que nos esperan sonriendo en la entrada de la estación y andamos 3 calles para alejarnos de allí. Cogeremos un taxi, eso está claro, pero cogeremos el que nosotros queramos. Y éste es el de una mujer que nos propone ir por 100 yuanes. Me indigno, negocio, y llegamos al acuerdo que será lo que marque el taxímetro más el dinero del peaje.
Bien, finalmente no había para indignarse tanto, pues ha salido por 95 yuanes... pero vaya, que después de haber sufrido pequeñas estafas, ya no nos fiamos.
Llegamos al aeropuerto con bastante antelación, tenemos tiempo para comer alguna cosa. Vemos a la gente comiendo noodles y nos preguntamos cómo se lo harán. Cómo los preparan? En éstas que localizamos una fuente de agua caliente, fría, e hirviendo. Estos chinos piensan en todo! Cuando vemos que un chino se acerca a la fuente nos enganchamos para ver cómo lo hace. A estas alturas ya hemos aprendido a ser tan indiscretos como lo son ellos. Observamos todo el proceso, vamos a la tienda a aprovisionarnos de noodles y empezamos nuestra "experiencia Noodles No.1". Dani los quiere normales, yo me aventuro con los super picantes. 5 minutos después ya estoy sudando de mala manera, medio llorando y con camiseta y pantalones manchados. Estos espaguetis largos hacen de mal chupar. Pero la experiencia nos ha gustado y seguro de que la repetiremos.
Al llegar a Kunming al instante se nota el cambio de temperatura. Aquí se disfruta de un calor fresquito y agradable. Ahora el problema será encontrar el albergue. Si hasta aquí los hoteles nos los había reservado la agencia de viajes recomendada por Pau, ahora somos nosotros los que nos tenemos que buscar la vida. Habíamos estado informándonos sobre diferentes posibilidades de alojamiento y nos habíamos decidido por el albergue The hump, situado en el centro de la ciudad. Sin embargo, el taxista no lo conocía y la dirección que le habíamos proporcionado era demasiada genérica. Nos deja en la plaza central y nos dice que no debe estar lejos de allí. Toca andar y buscar, preguntar, no entenderse, perderse... pues no! Lo encontramos de inmediato. Está justo en frente la parada del taxi.
El albergue es en el tercer y último piso de un edificio lleno de restaurantes. Subimos pesadamente los tres pisos temiéndonos lo peor, lo que hace que lo que vemos todavía nos guste más. La entrada da directamente al bar que se extiende entre la parte interior, con mesa de billar y bornes de internet, y la terraza, con mesas al aire libre y mirador sobre la plaza. Magnífico. Muy pronto nos sentimos cómodos y con ganas de pasar aquí bastante rato y reponernos. Nos asignan una habitación para tres, unos 30 yuanes más cara que las dobles, de las que ya no queda. Aun así, continúa siendo muy económica. En total unos 15 € entre los dos.
Nos instalamos, nos duchamos y descansamos. Hoy no tenemos ganas de nada. A media tarde salimos para hacer la colada y conocemos a Jordi, Jaime y Llorenç. Dos hombres que llevan ya un mes recorriendo China y un chaval que lo ha dejado todo para ir a ver mundo y ya lleva visitados la India, Corea y Japón. Tenemos ganas de hablar con ellos, intercambiar anécdotas y pedirles consejos sobre lo que ya llevan visitado, así que una vez la lavadora está en marcha, nos sentamos para compartir alguna cerveza. Acabamos compartiendo la cena, sentados en la terraza, con una temperatura tan agradable que nos podríamos quedar toda la noche.
Resulta que se encontraron ya hace unas semanas en otro albergue y decidieron compartir un tramo del camino hasta aquí, dónde se separarán pues Llorenç ya tiene que cambiar de país. Nos explicamos un montón de anécdotas, de este viaje y otros, nos aconsejan que ver, dónde ir y dónde dormir a Xi'an y Beijing. Llorenç nos explica que tenía pensado marcharse hoy mismo, pero que después de la fiesta que hizo ayer, tenía ganas de quedarse un día más. Nos aconseja que vayamos con él al bar que hay justo debajo del albergue, y así lo hacemos.
No estábamos preparados para lo que hemos vivido. No nos lo podíamos ni imaginar. Todo a empezado con unas Tsingtao tibias y la música sonando. Como no estamos acostumbrados a beber caliente, hemos pedido una jarra con cubitos y tomarlas más aguadas de lo que ya son, pero frescas. Más de cinco minutos y diferentes camareros hemos necesitado para hacernos entender. Una vez en la mesa, invitamos a la primera chica a tomar un trago con nosotros. Gambei gritamos mientras brindábamos y nos bebíamos la cerveza de un trago. Minutos más tarde la chica se nos acomodaba en la mesa, ella y unos amigos suyos. La jarra se iba vaciando y la volvíamos a llenar. Ahora ya no era complicado pedir los cubitos. La mesa también se vacía. Y nosotros avanzamos posiciones hacia otra mesa, llena de chinos que nos invitan a cerveza caliente. A estas alturas la temperatura ya no importa mucho. Gambei. Los chinos no hablan inglés, o lo hablan muy poco. Nosotros, tres palabras de chino. Pero nos entendemos y reímos, o no nos entendemos y reímos más.
Una parada técnica me lleva escaleras arriba hacia el albergue. Mi cuerpo es un templo y lo tengo que cuidar. Cuando vuelvo a aparecer por el local la imagen es aterradora. Mi primo está rodeado por un grupo de chinos. Está abrazado a ellos. Habla con todos, todos ríen, gambei y otra vez a reír. Ya los tiene dominados. ¿O es al revés? Una de las chinas, la que parece dominar el cotarro aquí, se le va acercando, se lo ríe todo, pero no habla ni pizca de inglés... La llamaremos "La Madame". Se intercambian teléfonos para más tarde o mañana. La música continúa sonando.
El bar cierra, pero estamos animados. Eso no se puede acabar aquí. Llorenç mañana ya no estará, nosotros no creo que hagamos casi nada, así que entramos en el bar del lado, el bar del hostal. Nos recibe una chica española, que estaba por allí, charlando con el propietario y otros extranjeros. Nos detiene y nos empieza a explicar que está allí por trabajo y estudios, que le gusta bastante y nos aconseja sobre que hacer los próximos días en la ciudad. La Madame llama, repetidamente, pero nosotros no estamos para enredos ahora mismo. Hablamos, continuamos bebiendo, bailamos y acabamos por ir a descansar, tres pisos más arriba.
Kunming... mooooola.

27/6 – Terrasses de Longji

Ens muntem al petit autocar, ja quasi ple, i ens endinsem en el ja complicat trànsit de Guilin per acabar d’ocupar els seients buits. Torna a ser d’hora pel matí i avui anirem a passejar les terrasses d’arròs, en la regió de Longsheng.
Un cop fet el ple, el bus encara una carretera que mica en mica va ascendint cap a les properes muntanyes. La carretera estreta, plena de revolts i el trànsit intens, no acovardeix als decidits conductors que, sense cap tipus de manies i armats tan sols del clàxon, decideixen avançar en qualsevol moment a cotxes, camions o autobusos. Mentrestant, el perill imminent d’un accident no sembla importunar el més mínim al grup de xinesos que ens acompanya que, d’una manera o altra, aconsegueixen dormir durant tot el trajecte.
La visita comença amb una primera parada per a fer compres, de la qual ens escapolim dissimuladament per començar a gaudir de l’aire pur, el riu cristal.lí i les muntanyes. Al tornar al bus ens crida l’atenció una de les dones que ens acompanya, tan contenta ella amb les seves compres... L’anomenarem Carmen de Mairena.
Prosseguim fins al poblet de les dones dels cabells llargs, també conegut com Hongyao. Ple de dones que no es tallen el cabell, el porten recollit ja que aquest pot fer més de metre i mig. Més llarg que moltes d’elles!
S’hi accedeix per un vacil.lant pont de fusta que ens mena fins les primeres cases museu, on les velletes ens intenten vendre una mica de tot l’art local. Un espectacle de dansa i cant està previst, de la part de les noies més joves, previ pagament d’una mòdica suma. Un cop més ens escapolirem del circuit marcat per anar al nostre aire i tenir temps de visitar tranquil.lament l’indret.
És divertit comprovar com aquests pobles tenen una vida dual, quan arriben els grups de turistes i quan aquests ja no hi són (o no haurien de ser-hi). Res a veure té el primer passeig, amb tot el grup, del segon, nosaltres pel nostre compte. La gent està més calmada, fent una mica més la seva vida, a la espera del proper grup, mentre les noies dins de la sala d’espectacles canten i ballen pel nostre grup. Amb tot, encara hi ha velletes persistents que aconsegueixen vendre’t unes postals a canvi d’uns yuans i alguna foto.
El calor i les ganes d’estar tranquils ens apropa a un marge accessible del riu, on ens podem refrescar els peus i entaular una relaxada conversa tot fent semblant de pescar. Sabem que l’espectacle ha acabat i que el moment de marxar apropa quan els xinesos comencen a passar pel costat i, sense poder resistir-ho, fer-nos fotos abans de creuar el pont de tornada.
Canviem el nostre petit autocar per un altre de la zona, una mica més gran, i continuem l’ascensió fins a l’entrada del poblat on, un cop mostrada l’entrada, prosseguim a peu, entre tendes, venedors i portadors. Aquest últims s’encarreguen de continuar pujant per tu si en tens ganes o estàs cansat; només has de muntar en la llitera i donar-los alguns yuans.
El carrer s’endinsa en la vall fins a trobar el poblet, on les cases s’amunteguen rodejades d’aigua, bambús... i arrosseres, és clar.
Abans de pujar a la cima i tenir una vista més clara de la vall cal reposar forces i mengem el típic arròs i pollastre, fet al foc amb bambú. L’arròs té un gust diferent i a aquestes hores entra bé, no com el pollastre on hi ha més ossos que carn, un cop més. Decidit, les aus no les tornarem a provar en tot el viatge.
Encarem la pujada final, les terrasses s’obren a la nostra esquerra primer i després són visibles en tot el panorama. Camps i camps, muntanyes i muntanyes, tallades, aplanades, arreglades, sembrades i regades per convertir un relleu agrest en una gran zona de collita. No es pot dir que sigui pràctic, doncs els agricultors han de pujar i baixar constantment tot fent equilibris, però bell i espectacular ho és una bona estona. I suposo que rendible també.
En el primer mirador ens creuem la Carmen, tota contenta, vestida amb un tradicional vestit de la zona, fent-se fotografies amb tothom qui pot... nosaltres inclosos? Després d’uns moments d’observació, prosseguim cap al segon mirador. Intentem parar-nos-hi una estona per refrescar- nos de la xafogor que ens acompanya i admirar tota la vall, transformada per la mà de l’home. Però massa temps no ens queda. L’autobús ens vol de tornada en vint minuts, i baixem rabent pel camí, parant-nos esporàdicament per enllestir el nostre àlbum de fotos.
La tornada, amb tots nosaltres cansats, es fa en el més estricte silenci, només trencat per les explicacions de la Carmen, alhora de visionar totes les fotos que s’ha fet i mostrar les compres a les seves dues companyes de viatge.
Després d’acabar el viatge passant ràpidament per un saló de te i prendre una dutxa en l’hotel, ens muntem en un taxi que ens deixa en mig d’un pont on pretenia veure una gran pagoda i una muntanya il.luminades. Malauradament el governador de la regió no ha cregut oportú il.luminar aquests elements i des d’on som no es veu res.
Decidim vagar per la ciutat en busca d’una altra activitat, o del pont correcte en el cas que ens haguéssim equivocat. Passegem per carrers on, pensant-ho una mica, mai de la vida hauríem arriscat a posar-hi els peus. I la jugada ens surt bé. Veiem un Guilin tan autèntic com el que havíem vist el primer dia.
Ens aturem en el que seria el clàssic concurs de crits fet per nens, seguit d’actuacions musicals i tot patrocinat per la cervesa TsingTao. Reposem en un McDonalds on som el centre d’interès principal. Caminem per carrers amb un trànsit dens, quan intentem agafar un tuk-tuk per tornar a l’hotel, aquests no ens volen com clients; en canvi qui ens voldria són uns altres tuk-tuks, a tres carrers de l’hotel, que ens proposen de tot fent gests obscens.
A Guilin se li acaben les hores. Demà pel matí anirem a buscar un bus que ens porti a l’aeroport i d’allí fins a Kunming amb la idea de refrescar-nos i reposar una mica. Kunming, la ciutat de l’eterna primavera... ahhhh...









Nos montamos en el pequeño autocar, ya casi lleno, y nos adentramos en el ya complicado tránsito de Guilin para terminar de ocupar los asientos vacíos. Vuelve a ser temprano y hoy iremos a descubrir las terrazas de arroz, en la región de Longsheng.
Una vez hecho el pleno, el bus encara una carretera que poco a poco va ascendiendo hacia las próximas montañas. La carretera estrecha, llena de curvas y el tránsito intenso, no acobarda en lo más mínimo los decididos conductores que, sin ningún tipo de manías y armados tan sólo de la bocina, deciden rebasar en cualquier momento a coches, camiones o autobuses. Mientras tanto, el peligro inminente de un accidente no parece importunar en lo más mínimo al grupo de chinos que nos acompaña y que, de una manera u otra, consiguen dormir durante todo el trayecto.
La visita empieza con una primera parada para hacer compras, de las cuales nos zafamos disimuladamente para empezar a disfrutar del aire puro, el río cristalino y las montañas. Al volver al bus nos llama la atención una de las mujeres que nos acompaña, tan contenta ella con sus compras... La llamaremos a Carmen de Mairena.
Proseguimos hasta el pueblecito de las mujeres del pelo largo, también conocido como Hongyao. Lleno de mujeres que no se cortan el cabello, lo llevan recogido ya que este puede hacer más de metro y medio. Más largo que muchas de ellas!
Se accede por un vacilante puente de madera que nos lleva hasta las primeras casas museo, donde las viejitas nos intentan vender una pizca de todo el arte local. Un espectáculo de danza y canto está previsto, de la parte de las chicas más jóvenes, previo pago de una módica suma. Una vez más nos zafaremos del circuito establecido para ir a nuestro aire y tener tiempo de visitar tranquilamente el lugar.
Es divertido comprobar cómo estos pueblos tienen una vida dual, cuándo llegan los grupos de turistas y cuándo éstos ya no están (o no tendrían que estar). Nada tiene que ver el primer paseo, con todo el grupo, del segundo, nosotros por nuestra cuenta. La gente está más calmada, haciendo un poco más su vida, a la espera del próximo grupo, mientras las chicas dentro de la sala de espectáculos cantan y bailan para nuestro grupo. Con todo, todavía hay viejitas persistentes que consiguen venderte unas postales a cambio de unos yuanes y alguna foto.
El calor y las ganas de estar tranquilos nos acercan a un margen accesible del río, donde nos podemos refrescar los pies y entablar una relajada conversa- ción haciendo semblante de pescar. Sabemos que el espectáculo ha acabado y que el momento de marcharse acerca cuando los chinos empiezan a pasar por nuestro lado y, sin poder resistirlo, hacernos fotos antes de cruzar el puente de vuelta.
Cambiamos nuestro pequeño autocar por otro del lugar, un poco mayor, y continuamos la ascensión hasta la entrada del poblado donde, una vez mostrada la entrada, proseguimos a pie, entre tiendas, vendedores y portadores. Este últimos se encargan de continuar subiendo por ti en el caso que no tengas ganas o estés cansado; sólo tienes que montar en la camilla y darles algunos yuanes.
La calle se adentra en el valle hasta encontrar el pueblecito, donde las casas se amontonan rodeadas de agua, bambúes... y arrozales, claro está.
Antes de subir a la cima y tener una vista más clara del valle hay que reponer fuerzas y comemos el típico arroz y pollo, hecho al fuego con bambú. El arroz tiene un sabor diferente y a estas horas entra bien, no como el pollo donde hay más huesos que carne, otra vez más. Decidido, las aves no las volveremos a probar en todo el viaje.
Encaramos la subida final, las terrazas se despliegan a nuestra izquierda primero y después son visibles en todo el panorama. Campos y campos, montañas y montañas, cortadas, aplanadas, arregladas, sembradas y regadas, para convertir un relieve agreste en una gran zona de cosecha. No se puede decir que sea práctico, pues los agricultores tienen que subir y bajar constantemente haciendo equilibrios, pero bello y espectacular lo es un buen rato. Y supongo que rentable también.
En el primer mirador nos cruzamos con Carmen, toda contenta, vestida con un tradicional traje de la zona, haciéndose fotografías con todo el mundo que puede... nosotros incluidos? Después de unos momentos de observación, proseguimos hacia el segundo mirador. Intentamos pararnos un rato para refrescarnos del bochorno que nos acompaña y admirar todo el valle, transformado por la mano del hombre. Pero demasiado tiempo no nos queda. El autobús nos quiere de vuelta en veinte minutos, y bajamos raudos por el camino, parándonos eventualmente para terminar nuestro álbum de fotos.
La vuelta, con todos nosotros cansados, se hace en el más estricto silencio, sólo roto por las explicaciones de Carmen, mientras visiona todas las fotos que se ha hecho y muestra las compras a sus dos compañeras de viaje.
Después de acabar el viaje pasando rápidamente por un salón de té y tomar una ducha en el hotel, nos montamos en un taxi que nos deja en medio de un puente donde pretendía ver una gran pagoda y una montaña iluminadas. Desgraciadamente el gobernador de la región no ha creído oportuno iluminar estos elementos y desde donde estamos no se ve nada.
Decidimos vagar por la ciudad en busca de otra actividad, o del puente correcto en el caso que nos hubiéramos equivocado. Paseamos por calles donde, pensándolo un poco, nunca en la vida habríamos arriesgado a poner los pies. Y la jugada nos sale bien. Vemos un Guilin tan auténtico como el que habíamos visto el primer día.
Nos detenemos en lo que sería el clásico concurso de gritos hecho por niños, seguido de actuaciones musicales y todo patrocinado por la cerveza TsingTao. Reponemos en un McDonalds donde somos el centro de interés principal. Andamos por calles con un tráfico denso, cuando intentamos coger un tuk-tuk para volver al hotel éstos no nos quieren como clientes; en cambio quien nos querría son otros tuk-tuks, a tres calles del hotel, que nos proponen de todo haciendo gestos obscenos.
A Guilin se le acaban las horas. Mañana por la mañana iremos a buscar un bus que nos lleve al aeropuerto y de allí hasta Kunming con la idea de refrescarnos y descansar un poco. Kunming, la ciudad de la eterna primavera... ahhhh...

26/6 - Yangshuo [阳朔县]

El dia comença d’hora. Sí, avui també. A vegades no sembla que estiguem de vacances, amb els farts de matinar que ens fem. Però no ens podem queixar, avui hem dormit bastant.
Després d’intentar esmorzar alguna cosa ens trobem amb la Peggy, que ja ens espera per anar a buscar unes bicis i començar l’experièn- cia ciclista Yangshuo.
Comencem esquivant el tràfec matinal de gent, cotxes, motos, carros i turistes en bicis; recorrent carrers i carrerons, endinsant-nos progressivament en el bosc i les muntanyes. Al principi no es fa fàcil conduir, esquivar, mirar, comentar i riure, tot amb la càmera de vídeo a la mà.
Finalment m’he decidit a fer-la servir. La motivació de ma germana i l’Aitor, la insistència d’en Dani i el fet de no tenir massa bateria a l’aparell fotogràfic m’hi ha decidit. El paisatge i les activitats també hi ajuden. Acabaré fent moltes hores de vídeo i espero que la Sandra en pugui editar alguna cosa acceptable.
Càmera en mà, doncs, anem vorejant pinacles, boscs, rius i arrossars. La Peggy ens va comentant cada una de les coses que anem veient. L’espinada del Drac, el Conill, la muntanya foradada,... tot té un nom, tot els recorda a un animal o una escena; tenen molta imaginació i molt de temps per contemplar, aquí, en el camp.
La Peggy intenta descansar tot provant de colar-nos un viatget en canoa riu avall, però nosaltres volem anar en bici i fer el camí més llarg. Resignada ens acompanya i mica en mica veiem com li falten les forces. Però no es rendeix i ens acompanya tot el trajecte, magnífic trajecte, sempre amb un somriure i alguna cosa que explicar-nos.
A part de les espectaculars muntanyes podem apreciar un munt d’escenes que costarà oblidar. Els venedors de qualsevol producte que vénen al nostre encontre, els camperols cultivant els arrossars, els nens jugant a la vora del riu, el vellet muntant un búbal (o búfal d’aigua), els vilatans observant-nos passar. Exactament el que buscàvem, la desconnexió total amb la ciutat. Imatges “bucòliques”.
Més de tres hores de recorregut ens deixa cansats, suats i contents abans de retornar a l’hotel per una darrera dutxa i tornar a ser persones. En Dani s’ha fixat en que a l’hotel hi havia un mestre cal.ligrafista i intenta de nou que li faci els vint papirs amb els noms dels amics i familiars per 20 yuans. El mestre té sort i es troba absent, tampoc no respon al telèfon; no es quedarà cec.
Abandonem l’hotel per tornar al centre del poble a dinar i acabar de fer compres quan ens enganxa un diluvi concentrat que paralitza tot tipus de circulació. La gent s’amaga on pot i espera pacientment. Cinc minuts i ja podem tornar a sortir de l’amagatall, sota un incipient sol.
Teníem pensat tornar amb bus directament cap a Guilin, però sembla ser que hi ha un poblet pel camí que anomenen Shangri-La, i que té un magnífic pont amb set pagodes. En Dani té ganes de fer-li una foto, així que ens hi aturarem.
Trobar el bus que t’hi porta no és tasca fàcil. Quan intento demanar a la taquilla o als conductors, ningú sembla entendre’m. A la quarta negativa em retiro i torno amb mon cosí, a qui havia deixat negociant un bambú i a qui trobo en la mateixa tenda, amb el tronc de bambú decorat i uns espècie d’estovalles o tapís desplegable. Ja té la bossa plena per la resta del viatge!
La molt amable venedora de bambú ens acompanya fins a l’estació d’autobusos i ens col.loca en el bus que va bé, assegurant-se que ens avisaran a l’arribar a Shangri-La. Però resulta que el poblet que ens esperàvem trobar no és tal. Es tracta d’un complex turístic, bucòlic, si, amb el pont de set pagodes, si, però que s’ha de pagar, et tenen un recorregut predefinit i “actors” fent diferents tipus d’actuacions. Vaja, un “Port Aventura” a la xinesa.
El paratge és magnífic, algunes de les coses que veiem també, però no treu que una certa sensació de decepció envolti la meva mirada. Ens hem enganyat. No obstant gaudim reposadament d’aquell moment de pau, en Dani torna a veure la possibilitat d’algú fent-li els papirs, ens encanta veure els xinesos tan emocionats en un lloc com aquest i acabem la passejada per tornar a Guilin.
Una petita decepció en porta a una altra. Dutxats i excitats davant la possibilitat de veure la formació anomenada l’Elefant, ens hi apropem tot passejant. A mesura que ens hi anem apropant ens adonem de la impossibili- tat d’observar la roca; han fet créixer un munt de bambús que cobreixen i envolten l’espai d’observació. Per visualitzar-la s’ha de pagar. A aquelles hores el recinte està tancat, així que ni pagant la podrem veure. Tot maleint i comentant la política capitalista xinesa on s’ha de pagar per qualsevol cosa ens anem apropant als llacs de la ciutat, aquest cop sí. Ens instal.lem i comencem una inacabable sessió fotogràfica. Mentre anem donant voltes al llac, l’omnipresent xafogor ens va aclaparant fins a tenir la necessitat d’allunyar-nos del llac. Un nou diluvi sembla apropar-se; ja hem après a detectar-los, així que ens fem una plaça en un petit restaurant, mentre esperem que passi l’aiguat per tornar, poc a poc i lliscant pels carrers de la ciutat, cap a l’hotel i descansar d’aquesta esgotadora jornada.
Demà més. Demà les terrasses d’arròs. Una altra matinada i amb moltes ganes.

-------

El día empieza temprano. Sí, hoy también. A veces no parece que estemos de vacaciones, con los hartones de madrugar que nos pegamos. Pero no nos podemos quejar, hoy hemos dormido bastante.
Después de intentar desayunar alguna cosa nos encontramos con Peggy, que ya nos espera para ir a buscar unas bicis y empezar la experiencia ciclista Yangshuo.
Empezamos esquivando el trasiego matinal de gente, coches, motos, carros y turistas en bicis; recorriendo calles y callejuelas, adentrándo- nos progresivamente en el bosque y las montañas. Al principio no se hace fácil conducir, esquivar, mirar, comentar y reír, todo con la cámara de vídeo en la mano.
Finalmente me he decidido a utilizarla. La motivación de mi hermana y Aitor, la insistencia de Dani y el hecho no tener demasiada batería en el aparato fotográfico me ha decidido. El paisaje y las actividades también ayudan. Acabaré haciendo muchas horas de vídeo y espero que Sandra pueda editar alguna cosa aceptable.
Cámara en mano, pues, vamos bordeando pináculos, bosques, ríos y arrozales. Peggy nos va comentando cada una de las cosas que vamos viendo. El espinazo del Dragón, el Conejo, la montaña horadada... todo tiene un nombre, todo les recuerda a un animal o una escena; tienen mucha imaginación y mucho tiempo por contemplar, aquí, en el campo.
Peggy intenta descansar intentando colarnos un viajecito en canoa río abajo, pero nosotros queremos ir en bici y hacer el camino más largo. Resignada nos acompaña y poco a poco vemos cómo le faltan las fuerzas. Pero no se rinde y nos acompaña todo el trayecto, magnífico trayecto, siempre con una sonrisa y alguna cosa que contarnos.
Aparte de las espectaculares montañas podemos apreciar un montón de escenas que costará olvidar. Los vendedores de cualquier producto que vienen a nuestro encuentro, los campesinos cultivando los arrozales, los niños jugando cerca del río, el viejito montando un búbalo (o búfalo de agua) , a los vecinos observándonos pasar. Exactamente lo que buscábamos, la desconexión total con la ciudad. Imágenes "bucólicas".
Más de tres horas de recorrido nos deja cansados, sudados y contentos antes de regresar al hotel para una última ducha y volver a ser personas. Dani se ha fijado en que en el hotel había un maestro calígrafo e intenta de nuevo que le haga los veinte papiros con los nombres de los amigos y familiares por solo 20 yuans. El maestro tiene suerte y se encuentra ausente, tampoco responde al teléfono; no se quedará ciego.
Abandonamos el hotel para volver al centro del pueblo a comer y acabar de hacer compras cuando nos atrapa un diluvio concentrado que paraliza todo tipo de circulación. La gente se esconde donde puede y espera paciente- mente. Cinco minutos y ya podemos volver a salir del escondrijo, bajo un incipiente sol.
Teníamos pensado volver con bus directamente ha Guilin, pero parece ser que hay un pueblecito por el camino que llaman Shangri-La, y que tiene un magnífico puente con siete pagodas. Dani tiene ganas de hacerle una foto, así que nos detendremos.
Encontrar el bus que te le lleva no es tarea fácil. Cuando intento pedir en la taquilla o a los conductores, nadie parece entenderme. A la cuarta negativa me retiro y vuelvo con mi primo, a quien había dejado negociando un bambú y al cual encuentro en la misma tienda, con el tronco de bambú decorado y una especie de manteles o tapiz desplegable. Ya tiene la bolsa llena para el resto del viaje!
La muy amable vendedora de bambú nos acompaña hasta la estación de autobuses y nos coloca en el bus que va bien, asegurándose de que nos avisarán al llegar a Shangri-La. Pero resulta que el pueblecito que nos esperábamos encontrar no es tal. Se trata de un complejo turístico, bucólico, si, con el puente de siete pagodas, si, pero que se tiene que pagar, te tienen un recorrido predefinido y "actores" haciendo diferentes tipos de actuaciones. Vaya, un "Port Aventura" a la china.
El paraje es magnífico, algunas de las cosas que vemos también, pero no quita que una cierta sensación de decepción rodee mi mirada. Nos hemos engañado. No obstante disfrutamos reposadamente de aquel momento de paz, Dani vuelve a ver la posibilidad de que alguien le haga los papiros, nos encanta ver a los chinos tan emociona- dos en un lugar como éste y acabamos el paseo para volver a Guilin.
Una pequeña decepción lleva a otra. Duchados y excitados ante la posibilidad de ver la formación nombrada el Elefante, nos acercamos dando un paseo. A medida que nos vamos acercando nos damos cuenta de la imposibilidad de observar la roca; han hecho crecer un montón de bambúes que cubren y rodean el espacio de observación. Para visualizarla se tiene que pagar. A aquellas horas el recinto está cerrado, así que ni pagando la podamos ver. Maldiciendo y comentando la política capitalista china donde se tiene que pagar por cualquier cosa nos vamos acercando a los lagos de la ciudad, esta vez sí. Nos instalamos y empezamos una inacabable sesión fotográfica. Mientras vamos dando vueltas al lago, el omnipresente bochorno nos va agobiando hasta tener la necesidad de alejarnos del lago. Un nuevo diluvio parece acercarse; ya hemos aprendido a detectarlos, nos hacemos un hueco en un pequeño restaurante, mientras esperamos que pase el aguacero para volver, poco a poco y deslizándonos por las calles de la ciudad, hasta el hotel y descansar de esta agotadora jornada.
Mañana más. Mañana las terrazas de arroz. Otra madrugada y con muchas ganas.