divendres, 19 de juny del 2009

28/6 – Arribada a Kunming [昆明]

Ens despertem tranquil.lament. A partir d’ara els dies seran més relaxats i deixarem les matinades.
L’estació d’autobusos està al costat de l’hotel i ens hi apropem per comprar el bitllet cap a l’aeroport. Ho intentem, però la venedora no sembla disposada a vendre’ns res i ens sembla entendre que diu que no és allí on s’han de comprar. Preguntem al “Punt d’informació” per anomenar-lo d’alguna manera. Ens assegura que si, que és en les taquilles d’on venim que s’ha de comprar. Un segon intent infructuós. Ara entenem que ens vol enviar cap als taxis que hi ha davant de l’estació. Es nega a vendre bitllets de bus cap a l’aeroport a estrangers.
Ja ens havien previngut d’aquesta possibilitat. Una espècie de màfia del sector del taxi controla que cap estranger pagui 10 yuans per anar en bus a l’aeroport podent pagar-ne 100 per anar en taxi.
Ens neguem a agafar els taxis que ens esperen somrient a l’entrada de l’estació i caminem 3 carrers per allunyar-nos d’allí. Agafarem un taxi, això està clar, però agafarem el que nosaltres vulguem. I aquest és el d’una dona que ens proposa anar-hi per 100 yuans. M’indigno, negocio, i arribem a l’acord que serà el que marqui el taxímetre més els diners del peatge.
Bé, finalment no n’hi havia per indignar-se tant, doncs ha sortit per 95 yuans... però vaja, que després d’haver patit petites estafes, ja no ens fiem.
Arribem a l’aeroport amb força antelació, tenim temps per menjar alguna cosa per dinar. Veiem a la gent menjant noodles i ens demanem com s’ho faran. Com els preparen? En aquestes que localitzem una font d’aigua, freda, calenta i bullint. Aquests xinesos pensen en tot! Quan veiem que un xinès s’apropa a la font ens hi enganxem per veure com ho fa. A aquestes altures ja hem après a ser tan indiscrets com ho són ells. Observem tot el procés, anem a la tenda a aprovisionar-nos de noodles i comencem la nostra “Experiència Noodles No.1”. En Dani els vols suaus, jo m’aventuro amb els super picants. 5 minuts després ja estic suant com una mala cosa, mig plorant i amb samarreta i pantalons tacats. Aquests espaguetis llargs fan de mal xuclar. Però l’experiència ens ha agradat i segur que la repetirem.
A l’arribar a Kunming de seguida es nota el canvi de temperatura. Aquí es gaudeix d’un calor fresquet i agradable. Ara el problema serà trobar l’alberg. Si fins aquí els hotels ens els havia reservat l’agència de viatges recomanada per en Pau, ara som nosaltres els que ens hem de buscar la vida. Havíem estat informant-nos sobre diferents possibilitats d’allotjament i ens havíem decidit per l’alberg The hump, situat al centre de la ciutat. No obstant, el taxista no el coneixia i la direcció que li havíem proporcionat era massa genèrica. Ens deixa en la plaça central i ens diu que no deu ser lluny d’allí. Toca caminar i buscar, preguntar, no entendre’s, perdre’s... doncs no! El trobem d’immediat. És just davant la parada del taxi.
L’alberg és en el tercer i darrer pis d’un edifici ple de restaurants. Pugem feixugament els tres pisos tement-nos el pitjor, la qual cosa fa que el que veiem encara ens agradi més. L’entrada dóna directament al bar que s’estén entre la part interior, amb taula de billar i borns per internet, i la terrassa, amb taules a l’aire lliure i mirador sobre la plaça. Magnífic. Ben aviat ens hi sentim còmodes i amb ganes de passar-hi força estona i reposar. Ens assignen una habitació per a tres, uns 30 yuans més cara que les dobles, que ja no en tenen de lliures. Amb tot, continua a ser molt econòmica. En total uns 15€ entre els dos.
Ens instal.lem, ens dutxem i descansem. Avui no tenim ganes de res. A mitja tarda sortim per fer la bugada i coneixem en Jordi, en Jaime i en Llorenç. Dos homes que porten ja un mes recorrent Xina i un nano que ho ha deixat tot per anar a veure món i ja porta visitats l’Índia, Corea i Japó. Tenim ganes de parlar amb ells, intercanviar anècdotes i demanar-los consells sobre el ja porten visitat, així que un cop la rentadora està en marxa, ens asseiem per compartir alguna cervesa. Acabem compartint el sopar, asseguts en la terrassa, amb una temperatura tan agradable que ens hi podríem quedar tota la nit.
Resulta que es van trobar ja fa unes setmanes en un altre alberg i van decidir compartir un tram del camí fins aquí, on es separaran car en Llorenç ja ha de canviar de país. Ens expliquem un munt d’anècdotes, d’aquest viatge i d’altres, ens aconsellen que veure, on anar i on dormir a Xi’an i Beijing. En Llorenç ens explica que tenia pensat marxar avui mateix, però que després de la festa que va fer ahir, tenia ganes de quedar-se un dia més. Ens aconsella que anem amb ell al bar que hi ha just a sota l’alberg, i així ho fem.
No estàvem preparats per al que hem viscut. No ens ho podíem ni imaginar. Tot a començat amb unes Tsingtao tèbies i la música sonant. Com que no estem acostumats a beure calent, hem demanat una gerra amb glaçons i prendre-les més aigualides del que ja són, però fresques. Més de cinc minuts i diferents cambrers han calgut per fer-nos entendre. Un cop a taula, em convidat a la primera noia a fer un glop amb nosaltres. Gambei em cridat mentre brindàvem i ens bevíem la cervesa d’un glop. Minuts més tard la noia se’ns acomodava a la taula, ella i uns amics seus. La gerra s’anava buidant i la tornàvem a omplir. Ara ja no era complicat demanar els glaçons. La taula també es buida. I nosaltres avancem posicions cap a una altra taula, plena de xinesos que ens conviden a cervesa calenta. A aquestes alçades la temperatura ja no importa gaire. Gambei. Els xinesos no parlen anglès, o el parlen molt poc. Nosaltres, tres paraules de xinès. Però ens entenem i riem, o no ens entenem i riem més.
Una parada tècnica em porta escales amunt cap a l’alberg. El meu cos és un temple i l’he de cuidar. Quan torno a aparèixer pel local la imatge és esfereïdora. El meu cosí està rodejat per un grup de xinesos. Hi està abraçat. Parla amb tots, tots riuen, gambei i altre cop a riure. Ja els té dominats. O és al revés? Una de les xineses, la que sembla remenar les cireres aquí, se li va apropant, li riu tot, però no parla ni gota d’anglès... L’anomenarem “La Madame”. S’intercanvien telèfons per més tard o demà. La música continua sonant.
El bar tanca, però estem ben animats. Això no es pot acabar aquí. En Llorenç demà ja no hi serà, nosaltres no crec que fem gairebé res, així que entrem al bar del costat, el bar de l’hostal. Ens rep una noia espanyola, que estava per allí, xerrant amb el propietari i altres estrangers. Ens atura i ens comença a explicar que està allí per feina i estudis, que li agrada bastant i ens comença a aconsellar sobre que fer els propers dies en la ciutat. La Madame truca, repetidament, però nosaltres no estem per embolicar-nos ara mateix. Parlem, continuem bevent, ballem i acabem per anar a descansar, tres pisos més amunt.
Kunming... mooooola.

---------


Nos despertamos tranquilamente. A partir de ahora los días serán más relajados y dejaremos los madrugones.
La estación de autobuses está al lado del hotel y nos acercamos para comprar el billete hacia el aeropuerto. Lo intentamos, pero la vendedora no parece dispuesta a vendernos nada y nos parece entender que dice que no es allí dónde se tienen que comprar. Preguntamos en el "punto de información" por llamarlo de alguna manera. Nos asegura que si, que es en las taquillas de donde venimos que se tiene que comprar. Un segundo intento infructuoso. Ahora entendemos que nos quiere enviar hacia los taxis que hay delante de la estación. Se niega a vender billetes de bus hacia el aeropuerto a extranjeros.
Ya nos habían prevenido de esta posibilidad. Una especie de mafia del sector del taxi controla que ningún extranjero pague 10 yuanes para ir en bus al aeropuerto pudiendo pagar 100 para ir en taxi.
Nos negamos a coger los taxis que nos esperan sonriendo en la entrada de la estación y andamos 3 calles para alejarnos de allí. Cogeremos un taxi, eso está claro, pero cogeremos el que nosotros queramos. Y éste es el de una mujer que nos propone ir por 100 yuanes. Me indigno, negocio, y llegamos al acuerdo que será lo que marque el taxímetro más el dinero del peaje.
Bien, finalmente no había para indignarse tanto, pues ha salido por 95 yuanes... pero vaya, que después de haber sufrido pequeñas estafas, ya no nos fiamos.
Llegamos al aeropuerto con bastante antelación, tenemos tiempo para comer alguna cosa. Vemos a la gente comiendo noodles y nos preguntamos cómo se lo harán. Cómo los preparan? En éstas que localizamos una fuente de agua caliente, fría, e hirviendo. Estos chinos piensan en todo! Cuando vemos que un chino se acerca a la fuente nos enganchamos para ver cómo lo hace. A estas alturas ya hemos aprendido a ser tan indiscretos como lo son ellos. Observamos todo el proceso, vamos a la tienda a aprovisionarnos de noodles y empezamos nuestra "experiencia Noodles No.1". Dani los quiere normales, yo me aventuro con los super picantes. 5 minutos después ya estoy sudando de mala manera, medio llorando y con camiseta y pantalones manchados. Estos espaguetis largos hacen de mal chupar. Pero la experiencia nos ha gustado y seguro de que la repetiremos.
Al llegar a Kunming al instante se nota el cambio de temperatura. Aquí se disfruta de un calor fresquito y agradable. Ahora el problema será encontrar el albergue. Si hasta aquí los hoteles nos los había reservado la agencia de viajes recomendada por Pau, ahora somos nosotros los que nos tenemos que buscar la vida. Habíamos estado informándonos sobre diferentes posibilidades de alojamiento y nos habíamos decidido por el albergue The hump, situado en el centro de la ciudad. Sin embargo, el taxista no lo conocía y la dirección que le habíamos proporcionado era demasiada genérica. Nos deja en la plaza central y nos dice que no debe estar lejos de allí. Toca andar y buscar, preguntar, no entenderse, perderse... pues no! Lo encontramos de inmediato. Está justo en frente la parada del taxi.
El albergue es en el tercer y último piso de un edificio lleno de restaurantes. Subimos pesadamente los tres pisos temiéndonos lo peor, lo que hace que lo que vemos todavía nos guste más. La entrada da directamente al bar que se extiende entre la parte interior, con mesa de billar y bornes de internet, y la terraza, con mesas al aire libre y mirador sobre la plaza. Magnífico. Muy pronto nos sentimos cómodos y con ganas de pasar aquí bastante rato y reponernos. Nos asignan una habitación para tres, unos 30 yuanes más cara que las dobles, de las que ya no queda. Aun así, continúa siendo muy económica. En total unos 15 € entre los dos.
Nos instalamos, nos duchamos y descansamos. Hoy no tenemos ganas de nada. A media tarde salimos para hacer la colada y conocemos a Jordi, Jaime y Llorenç. Dos hombres que llevan ya un mes recorriendo China y un chaval que lo ha dejado todo para ir a ver mundo y ya lleva visitados la India, Corea y Japón. Tenemos ganas de hablar con ellos, intercambiar anécdotas y pedirles consejos sobre lo que ya llevan visitado, así que una vez la lavadora está en marcha, nos sentamos para compartir alguna cerveza. Acabamos compartiendo la cena, sentados en la terraza, con una temperatura tan agradable que nos podríamos quedar toda la noche.
Resulta que se encontraron ya hace unas semanas en otro albergue y decidieron compartir un tramo del camino hasta aquí, dónde se separarán pues Llorenç ya tiene que cambiar de país. Nos explicamos un montón de anécdotas, de este viaje y otros, nos aconsejan que ver, dónde ir y dónde dormir a Xi'an y Beijing. Llorenç nos explica que tenía pensado marcharse hoy mismo, pero que después de la fiesta que hizo ayer, tenía ganas de quedarse un día más. Nos aconseja que vayamos con él al bar que hay justo debajo del albergue, y así lo hacemos.
No estábamos preparados para lo que hemos vivido. No nos lo podíamos ni imaginar. Todo a empezado con unas Tsingtao tibias y la música sonando. Como no estamos acostumbrados a beber caliente, hemos pedido una jarra con cubitos y tomarlas más aguadas de lo que ya son, pero frescas. Más de cinco minutos y diferentes camareros hemos necesitado para hacernos entender. Una vez en la mesa, invitamos a la primera chica a tomar un trago con nosotros. Gambei gritamos mientras brindábamos y nos bebíamos la cerveza de un trago. Minutos más tarde la chica se nos acomodaba en la mesa, ella y unos amigos suyos. La jarra se iba vaciando y la volvíamos a llenar. Ahora ya no era complicado pedir los cubitos. La mesa también se vacía. Y nosotros avanzamos posiciones hacia otra mesa, llena de chinos que nos invitan a cerveza caliente. A estas alturas la temperatura ya no importa mucho. Gambei. Los chinos no hablan inglés, o lo hablan muy poco. Nosotros, tres palabras de chino. Pero nos entendemos y reímos, o no nos entendemos y reímos más.
Una parada técnica me lleva escaleras arriba hacia el albergue. Mi cuerpo es un templo y lo tengo que cuidar. Cuando vuelvo a aparecer por el local la imagen es aterradora. Mi primo está rodeado por un grupo de chinos. Está abrazado a ellos. Habla con todos, todos ríen, gambei y otra vez a reír. Ya los tiene dominados. ¿O es al revés? Una de las chinas, la que parece dominar el cotarro aquí, se le va acercando, se lo ríe todo, pero no habla ni pizca de inglés... La llamaremos "La Madame". Se intercambian teléfonos para más tarde o mañana. La música continúa sonando.
El bar cierra, pero estamos animados. Eso no se puede acabar aquí. Llorenç mañana ya no estará, nosotros no creo que hagamos casi nada, así que entramos en el bar del lado, el bar del hostal. Nos recibe una chica española, que estaba por allí, charlando con el propietario y otros extranjeros. Nos detiene y nos empieza a explicar que está allí por trabajo y estudios, que le gusta bastante y nos aconseja sobre que hacer los próximos días en la ciudad. La Madame llama, repetidamente, pero nosotros no estamos para enredos ahora mismo. Hablamos, continuamos bebiendo, bailamos y acabamos por ir a descansar, tres pisos más arriba.
Kunming... mooooola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada