divendres, 19 de juny del 2009

26/6 - Yangshuo [阳朔县]

El dia comença d’hora. Sí, avui també. A vegades no sembla que estiguem de vacances, amb els farts de matinar que ens fem. Però no ens podem queixar, avui hem dormit bastant.
Després d’intentar esmorzar alguna cosa ens trobem amb la Peggy, que ja ens espera per anar a buscar unes bicis i començar l’experièn- cia ciclista Yangshuo.
Comencem esquivant el tràfec matinal de gent, cotxes, motos, carros i turistes en bicis; recorrent carrers i carrerons, endinsant-nos progressivament en el bosc i les muntanyes. Al principi no es fa fàcil conduir, esquivar, mirar, comentar i riure, tot amb la càmera de vídeo a la mà.
Finalment m’he decidit a fer-la servir. La motivació de ma germana i l’Aitor, la insistència d’en Dani i el fet de no tenir massa bateria a l’aparell fotogràfic m’hi ha decidit. El paisatge i les activitats també hi ajuden. Acabaré fent moltes hores de vídeo i espero que la Sandra en pugui editar alguna cosa acceptable.
Càmera en mà, doncs, anem vorejant pinacles, boscs, rius i arrossars. La Peggy ens va comentant cada una de les coses que anem veient. L’espinada del Drac, el Conill, la muntanya foradada,... tot té un nom, tot els recorda a un animal o una escena; tenen molta imaginació i molt de temps per contemplar, aquí, en el camp.
La Peggy intenta descansar tot provant de colar-nos un viatget en canoa riu avall, però nosaltres volem anar en bici i fer el camí més llarg. Resignada ens acompanya i mica en mica veiem com li falten les forces. Però no es rendeix i ens acompanya tot el trajecte, magnífic trajecte, sempre amb un somriure i alguna cosa que explicar-nos.
A part de les espectaculars muntanyes podem apreciar un munt d’escenes que costarà oblidar. Els venedors de qualsevol producte que vénen al nostre encontre, els camperols cultivant els arrossars, els nens jugant a la vora del riu, el vellet muntant un búbal (o búfal d’aigua), els vilatans observant-nos passar. Exactament el que buscàvem, la desconnexió total amb la ciutat. Imatges “bucòliques”.
Més de tres hores de recorregut ens deixa cansats, suats i contents abans de retornar a l’hotel per una darrera dutxa i tornar a ser persones. En Dani s’ha fixat en que a l’hotel hi havia un mestre cal.ligrafista i intenta de nou que li faci els vint papirs amb els noms dels amics i familiars per 20 yuans. El mestre té sort i es troba absent, tampoc no respon al telèfon; no es quedarà cec.
Abandonem l’hotel per tornar al centre del poble a dinar i acabar de fer compres quan ens enganxa un diluvi concentrat que paralitza tot tipus de circulació. La gent s’amaga on pot i espera pacientment. Cinc minuts i ja podem tornar a sortir de l’amagatall, sota un incipient sol.
Teníem pensat tornar amb bus directament cap a Guilin, però sembla ser que hi ha un poblet pel camí que anomenen Shangri-La, i que té un magnífic pont amb set pagodes. En Dani té ganes de fer-li una foto, així que ens hi aturarem.
Trobar el bus que t’hi porta no és tasca fàcil. Quan intento demanar a la taquilla o als conductors, ningú sembla entendre’m. A la quarta negativa em retiro i torno amb mon cosí, a qui havia deixat negociant un bambú i a qui trobo en la mateixa tenda, amb el tronc de bambú decorat i uns espècie d’estovalles o tapís desplegable. Ja té la bossa plena per la resta del viatge!
La molt amable venedora de bambú ens acompanya fins a l’estació d’autobusos i ens col.loca en el bus que va bé, assegurant-se que ens avisaran a l’arribar a Shangri-La. Però resulta que el poblet que ens esperàvem trobar no és tal. Es tracta d’un complex turístic, bucòlic, si, amb el pont de set pagodes, si, però que s’ha de pagar, et tenen un recorregut predefinit i “actors” fent diferents tipus d’actuacions. Vaja, un “Port Aventura” a la xinesa.
El paratge és magnífic, algunes de les coses que veiem també, però no treu que una certa sensació de decepció envolti la meva mirada. Ens hem enganyat. No obstant gaudim reposadament d’aquell moment de pau, en Dani torna a veure la possibilitat d’algú fent-li els papirs, ens encanta veure els xinesos tan emocionats en un lloc com aquest i acabem la passejada per tornar a Guilin.
Una petita decepció en porta a una altra. Dutxats i excitats davant la possibilitat de veure la formació anomenada l’Elefant, ens hi apropem tot passejant. A mesura que ens hi anem apropant ens adonem de la impossibili- tat d’observar la roca; han fet créixer un munt de bambús que cobreixen i envolten l’espai d’observació. Per visualitzar-la s’ha de pagar. A aquelles hores el recinte està tancat, així que ni pagant la podrem veure. Tot maleint i comentant la política capitalista xinesa on s’ha de pagar per qualsevol cosa ens anem apropant als llacs de la ciutat, aquest cop sí. Ens instal.lem i comencem una inacabable sessió fotogràfica. Mentre anem donant voltes al llac, l’omnipresent xafogor ens va aclaparant fins a tenir la necessitat d’allunyar-nos del llac. Un nou diluvi sembla apropar-se; ja hem après a detectar-los, així que ens fem una plaça en un petit restaurant, mentre esperem que passi l’aiguat per tornar, poc a poc i lliscant pels carrers de la ciutat, cap a l’hotel i descansar d’aquesta esgotadora jornada.
Demà més. Demà les terrasses d’arròs. Una altra matinada i amb moltes ganes.

-------

El día empieza temprano. Sí, hoy también. A veces no parece que estemos de vacaciones, con los hartones de madrugar que nos pegamos. Pero no nos podemos quejar, hoy hemos dormido bastante.
Después de intentar desayunar alguna cosa nos encontramos con Peggy, que ya nos espera para ir a buscar unas bicis y empezar la experiencia ciclista Yangshuo.
Empezamos esquivando el trasiego matinal de gente, coches, motos, carros y turistas en bicis; recorriendo calles y callejuelas, adentrándo- nos progresivamente en el bosque y las montañas. Al principio no se hace fácil conducir, esquivar, mirar, comentar y reír, todo con la cámara de vídeo en la mano.
Finalmente me he decidido a utilizarla. La motivación de mi hermana y Aitor, la insistencia de Dani y el hecho no tener demasiada batería en el aparato fotográfico me ha decidido. El paisaje y las actividades también ayudan. Acabaré haciendo muchas horas de vídeo y espero que Sandra pueda editar alguna cosa aceptable.
Cámara en mano, pues, vamos bordeando pináculos, bosques, ríos y arrozales. Peggy nos va comentando cada una de las cosas que vamos viendo. El espinazo del Dragón, el Conejo, la montaña horadada... todo tiene un nombre, todo les recuerda a un animal o una escena; tienen mucha imaginación y mucho tiempo por contemplar, aquí, en el campo.
Peggy intenta descansar intentando colarnos un viajecito en canoa río abajo, pero nosotros queremos ir en bici y hacer el camino más largo. Resignada nos acompaña y poco a poco vemos cómo le faltan las fuerzas. Pero no se rinde y nos acompaña todo el trayecto, magnífico trayecto, siempre con una sonrisa y alguna cosa que contarnos.
Aparte de las espectaculares montañas podemos apreciar un montón de escenas que costará olvidar. Los vendedores de cualquier producto que vienen a nuestro encuentro, los campesinos cultivando los arrozales, los niños jugando cerca del río, el viejito montando un búbalo (o búfalo de agua) , a los vecinos observándonos pasar. Exactamente lo que buscábamos, la desconexión total con la ciudad. Imágenes "bucólicas".
Más de tres horas de recorrido nos deja cansados, sudados y contentos antes de regresar al hotel para una última ducha y volver a ser personas. Dani se ha fijado en que en el hotel había un maestro calígrafo e intenta de nuevo que le haga los veinte papiros con los nombres de los amigos y familiares por solo 20 yuans. El maestro tiene suerte y se encuentra ausente, tampoco responde al teléfono; no se quedará ciego.
Abandonamos el hotel para volver al centro del pueblo a comer y acabar de hacer compras cuando nos atrapa un diluvio concentrado que paraliza todo tipo de circulación. La gente se esconde donde puede y espera paciente- mente. Cinco minutos y ya podemos volver a salir del escondrijo, bajo un incipiente sol.
Teníamos pensado volver con bus directamente ha Guilin, pero parece ser que hay un pueblecito por el camino que llaman Shangri-La, y que tiene un magnífico puente con siete pagodas. Dani tiene ganas de hacerle una foto, así que nos detendremos.
Encontrar el bus que te le lleva no es tarea fácil. Cuando intento pedir en la taquilla o a los conductores, nadie parece entenderme. A la cuarta negativa me retiro y vuelvo con mi primo, a quien había dejado negociando un bambú y al cual encuentro en la misma tienda, con el tronco de bambú decorado y una especie de manteles o tapiz desplegable. Ya tiene la bolsa llena para el resto del viaje!
La muy amable vendedora de bambú nos acompaña hasta la estación de autobuses y nos coloca en el bus que va bien, asegurándose de que nos avisarán al llegar a Shangri-La. Pero resulta que el pueblecito que nos esperábamos encontrar no es tal. Se trata de un complejo turístico, bucólico, si, con el puente de siete pagodas, si, pero que se tiene que pagar, te tienen un recorrido predefinido y "actores" haciendo diferentes tipos de actuaciones. Vaya, un "Port Aventura" a la china.
El paraje es magnífico, algunas de las cosas que vemos también, pero no quita que una cierta sensación de decepción rodee mi mirada. Nos hemos engañado. No obstante disfrutamos reposadamente de aquel momento de paz, Dani vuelve a ver la posibilidad de que alguien le haga los papiros, nos encanta ver a los chinos tan emociona- dos en un lugar como éste y acabamos el paseo para volver a Guilin.
Una pequeña decepción lleva a otra. Duchados y excitados ante la posibilidad de ver la formación nombrada el Elefante, nos acercamos dando un paseo. A medida que nos vamos acercando nos damos cuenta de la imposibilidad de observar la roca; han hecho crecer un montón de bambúes que cubren y rodean el espacio de observación. Para visualizarla se tiene que pagar. A aquellas horas el recinto está cerrado, así que ni pagando la podamos ver. Maldiciendo y comentando la política capitalista china donde se tiene que pagar por cualquier cosa nos vamos acercando a los lagos de la ciudad, esta vez sí. Nos instalamos y empezamos una inacabable sesión fotográfica. Mientras vamos dando vueltas al lago, el omnipresente bochorno nos va agobiando hasta tener la necesidad de alejarnos del lago. Un nuevo diluvio parece acercarse; ya hemos aprendido a detectarlos, nos hacemos un hueco en un pequeño restaurante, mientras esperamos que pase el aguacero para volver, poco a poco y deslizándonos por las calles de la ciudad, hasta el hotel y descansar de esta agotadora jornada.
Mañana más. Mañana las terrazas de arroz. Otra madrugada y con muchas ganas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada