dimarts, 11 d’agost del 2009

12/7 – Adeu Xina.

S’acaben les vacances. S’acaba el nostre viatge. S’acaba la descoberta d’aquest país que tanta intranquil.litat m’havia produït en un inici, però que s’ha revelat com un país assequible i sense grans problemes alhora de visitar-lo. Em preocupava trobar-me en situacions on el fet de no parlar-ne la llengua acabés sent un gran problema, però no ha estat el cas. Vam plantejar el viatge pensant que tenint-ho tot lligat des d’Europa (hotels, transport, espectacles,...) ens facilitaria les coses, i hem acabat descobrint (un cop més) que és millor decidir i organitzar les coses al moment, veient la realitat i prenent les decisions necessàries a l’instant precís. Em faltava aquest continent on encara no havia posat els peus i em resultava tant enigmàtic; ara els enigmes continuen, però tinc ganes de continuar descobrint-los en futurs viatges.
Xina, m’emporto molt bons records. Retrobar-me amb en Pau a Shanghai, els recorreguts entre les magnífiques muntanyes de la zona de Guangxi, la tranquil.litat i bon ambient de Kunming, els guerrers de terracota i el barri musulmà de Xi’an, la Gran Muralla i tantes coses de Beijing. I encara hi queden tantes coses per veure... En Dani voldria tornar a visitar-lo ja, però jo, personalment, deixaré passar una mica de temps abans que torni a passar per aquest país.
El punt més fluix del viatge ha estat sens dubte les nits del creuer pel Iangtsé, pensàvem trobar més guerra. Les altes temperatures també ens van incomodar molt a l’inici, però a aquestes altures ja ens hi hem fet.
Ja no ens queda més que encabir-ho tot dins les maletes, fet que per en Dani sempre és una gran pertorbació, agafar un taxi i un bus i esperar en el lounge de l’aeroport a que el nostre avió s’enlairi i ens torni a la realitat del dia a dia. Tornem a creuar Àsia i ens acomiadem dels paisatges que ja hem vist i d’altres que potser un dia decidirem descobrir. Tornem a casa.
Zàijiàn!

-----

Se acaban las vacaciones. Se acaba nuestro viaje. Se acaba la descubierta de este país que tanta intranquilidad me había producido en un inicio, pero que se ha revelado como un país asequible y sin grandes problemas a la hora de visitarlo. Me preocupaba encontrarme en situaciones donde el hecho de no hablar la lengua acabara siendo un gran problema, pero no ha sido el caso. Planteamos el viaje pensando que teniéndolo todo atado desde Europa (hoteles, transporte, espectáculos...) nos facilitaría las cosas, y hemos acabado descubriendo, una vez más, que es mejor decidir y organizar las cosas al momento, viendo la realidad y tomando las decisiones necesarias en el instante preciso. Me faltaba este continente donde todavía no había puesto los pies y me resultaba tanto enigmático; ahora los enigmas continúan, pero tengo ganas de continuar descubriéndolos en futuros viajes.
China, me llevo muy buenos recuerdos. Reencontrarme con Pau en Shanghai, los recorridos entre las magníficas montañas de la zona de Guangxi, la tranquilidad y buen ambiente de Kunming, los guerreros de terracota y el barrio musulmán de Xi'an, la Gran Muralla y tantas cosas de Beijing. Y todavía queda tanto por ver... Dani querría regresar a visitarlo ya, pero yo, personalmente, dejaré pasar un poco de tiempo antes de que vuelva a visitar este país.
El punto más flojo del viaje ha estado sin lugar a duda las noches del crucero por el Yangtsé, pensábamos encontrar más guerra. Las altas temperaturas también nos incomodaron mucho al inicio, pero a estas alturas ya nos hemos acostumbrado.
Ya no nos queda más que meterlo todo dentro de las maletas, hecho en que para Dani siempre es una gran perturbación, tomar un taxi y un bus y esperar en el lounge del aeropuerto a que nuestro avión despegue y nos devuelva a la realidad del día a día. Volvemos a cruzar Asia y nos despedimos de los paisajes que ya hemos visto y de otros que quizás un día decidiremos descubrir. Volvemos a casa.
Zàijiàn!

11/7 – El niu i el Palau d’Estiu. Això s’acaba.

Ens llevem cansats i fa un dia rúfol. L’exercici d’ahir es nota en els nostres cossos i la motivació per sortir del llit només la dóna el fet que avui és el nostre darrer dia d’activitats a Xina. Demà ja tenim l’avió de tornada i encara ens queden coses per fer aquí. Hem previst passar pel Parc Olímpic i també fer una caminada tranquil.la pel Palau d’Estiu. Serà l’últim que veurem de Xina i encara ens queden ganes de visitar-ho, així que prenem un taxi que ens porta fins davant l’estadi. El Niu!
L’estructura és espectacular. Ressalta per sobre les altres construccions de la zona olímpica. Un entramat metàl.lic recobreix l’estadi en si. Aquesta estructura diria jo que és supèrflua. No sembla que serveixi per res més que aportar aparença al recinte o potser no, potser realment és el que el sosté. Però tant s’hi val, hi dóna aquest aspecte característic sense el qual no passar-hi per ser un estadi més. A mi m’agrada i sembla que a molta altra gent també. Això està ben ple! Gent per tot arreu intentant entrar o buscant la foto que s’enduran de record... I quin record... Em continua divertint veure com els xinesos no tenen cap problema en posar enmig de tanta gent, sense buscar el moment individual en el que en la foto no hi ha res més que l’objecte a fotografiar i el subjecte que s’hi vol immortalitzar. No obstant, prefereixen no perdre temps en buscar el bon angle, la bona presentació, el bon moment, i acaben fent-se una foto sense cap tipus de personalisme. Pot ser són influencies de l’època comunista? En Dani es suma a aquesta tendència i vol sortir en la foto amb quanta més gent millor. Que així sigui!
Busquem el Cub d’aigua, les piscines que em van fascinar durant els Jocs Olímpics, però m’és impossible trobar-lo. En el mapa no apareix, i caminem cap on caminem no el veiem tampoc. És moment de marxar cap al Palau d’Estiu i és muntant en el taxi quan m’adono que el Cub quedava de l’altra banda d’on havíem buscat. És igual, ja és tard i ja l’he vist del taxi estant. Sembla maco...
Després d’una bona estona de taxi arribem al Palau d’Estiu. Semblava proper, però no. Com tot aquí Xina. Però al Palau s’hi havia de venir. Tothom ens ho ha recomanat, sobretot amb les temperatures que hi ha aquests dies. Al Palau d’Estiu hi venia l’emperador a allunyar-se del centre ciutat, allunyar-se dels problemes i maldecaps, però sobretot en busca de temperatures més agradables. És veritat que és un dels llocs més frescs dels voltants, envoltat de llacs, boscs, natura... Una bona segona residència.
Avancem pels corredors que rodegen el llac Kunming entre una multitud de gent que també aquí s’han donat cita. Relaxadament anem observant els palaus, jardins, placetes... Avancem amb la tranquil.litat de veure-ho tot molt familiar. No és ara que descobrirem un palau diferent o un espai sorprenent, però s’hi està a gust, no tenim pressa, res més a fer, passejar, gaudir, sabent-nos en el darrer dia, feliços d’estar aquí, contents d’haver fet aquest viatge, satisfets d’haver-nos en sortit (i més que bé) en totes i cada una de les situacions que se’ns han plantejat.
La gent ve aquí a passejar, a escapar-se també de la ciutat i passar un dissabte en família o amb la parella. Venen a donar una volta en barca, a recórrer bonics racons, venen a relaxar-se i això també és nota en el nivell de trompades i impaciència. És un dia tranquil. Veiem la pagoda que presideix el llac, el vaixell de marbre, passem pel corredor cobert que protegeix tant de la pluja com del sol i una suau brisa ens hi acompanya. Entrem en la típica tenda atrapaturistes on aconseguim negociar uns bonics quadres per a les nostres famílies i amics amb els darrers bitllets grossos que ens queden.
Un camí ens porta cap a la sortida oest del Palau i és allí on els ulls d’en Dani s’il.luminen. Una espècie de monjo està pintant pergamins! I ho fa de totes les maneres possibles: Amb les mans, els colzes, els peus... I la cal.ligrafia sembla que no se’n ressent... Quin artista! A en Dani li entren tots els dubtes però decideix no comprar. Me l’emporto, ens allunyem camí enllà intentant parlar d’altres coses, però ell només en té una en el cap... Pergamí... Així que el millor és que faci mitja volta i vagi a negociar-los. Jo l’esperaré on sóc, faré una volta, observaré la gent i fins i tot arrencaré una capcinada fins el moment de veure’l tornar quasi una hora més tard, amb un somriure d’orella a orella. La missió del viatge acaba de ser acomplerta!
En aquest punt portem quasi tres hores en el recinte del Palau, encara ens queda la meitat del camí per recórrer i encara no hem dinat. El camí continua vorejant el llac i en algun punt un dels ponts amb més arc que hem vist creua un dels seus braços. Espectacular el pont i les nostres cames demanen clemència. Més esglaons com els d’ahir no els poden resistir. I quan les cames et parlen les has d’escoltar. Així que una tenda del camí ens proposa uns noodles i una mica de repòs, no sabem dir que no. És el millor pel cos, un caldo ben calentet.
En acabar, decidim no continuar caminant. Estem al costat del moll on una barca va fent trajectes cap a l’illa del centre. Hi anirem abans de prendre el camí de sortida i així de pas també veurem des d’una perspectiva interessant el Pont dels disset arcs. Ves a saber perquè l’anomenen així...
Un cop a fora busquem un taxi que ens torni a l’hotel. El primer que se’ns apropa ens proposa un preu fixa desorbitat. Oh! M’indigno. Es pensa que acabem d’arribar? No intentem ni negociar. L’home ens mira com no entenent res. Ens segueix una mica, però ni ens l’escoltem. Continuem buscant taxi, però no sembla tan fàcil. No volem tornar cap al grup on es troba el primer taxista, però no hi ha masses més opcions. Finalment un del grup ens diu que ens portarà posant el taxímetre i acceptem. L’altre ens mira mig somrient, mig indignat també. I entenem el perquè a mesura que ens endinsem en la ciutat. El preu del taxímetre puja i puja fins quasi arribar al valor que ens havien proposat a l’inici. Potser som nosaltres que ens hem malacostumat a que ens prenguin el pèl i no en volem deixar passar ni una més.
I ja a l’hotel, dutxats i refrescats decidim passar el darrer sopar en el restaurant del barri que tant ens va agradar fa dos dies. Ens veuen i ens recorden. Un somriure ens dóna la benvinguda. Ens sentim molt bé i ens deixem portar pel seu menú i les seves cerveses de litre. També veiem que uns clients es fan portar unes broquetes de la barbacoa que tenen muntada al costat i ens hi sumem. Parlem amb els cambrers, amb l’amo, amb la seva dona i amb la seva filla de quatre anys. “Wo jiào Pol. Ni jiào shénme mingzi?” (Em dic Pol. Com et dius?) I funciona! Ens entenen, ens responen i parlen més i no entenem res, però estan contents i ens serveixen alcohol d’una ampolla que tenien guardada. Gambei!
A fora hi ha enrenou, hi ha hagut un accident i tothom s’ho està mirant, comentant, aportant-hi un nou punt de vista. Nosaltres ens aixequem per dir-hi la nostra, però l’amo considera que no ens hem de dur aquesta impressió del seu carreronet i ens convida a continuar sopant i bevent.
Cansats i beguts, no podem més. Tornem cap a l’hotel per descansar, però una darrera cervesa ens ve de gust i surto a la botigueta de la cantonada. Agafo dues cerveses i uns ventalls ben macos que tenen exposats. “Quant és? 40 yuans? No, només te’n pagaré 15.” I la dona ho accepta. Realment, si vas segur de tu mateix i una mica begut es negocia millor. Així acabem la darrera nit. Sense conèixer la nit de Biejing. Coneixent perfectament el nostre hutong i diria que una mica també ens coneixen a nosaltres. Ha sigut ben divertit, però això ja s’acaba. Gambei!!!


------


Nos levantamos cansados y hace un día hosco. El ejercicio de ayer se nota en nuestros cuerpos y la motivación para salir de la cama sólo la da el hecho que hoy es nuestro último día de actividades en China. Mañana ya tenemos el avión de regreso$y todavía nos quedan cosas para hacer aquí. Hemos previsto pasar por el Parque Olímpico y también hacer una caminata tranquila por el Palacio de Verano. Será lo último que veremos de China y todavía nos quedan ganas de visitarlo, así que tomamos un taxi que nos lleva hasta el estadio. El Nido!
La estructura es espectacular. Resalta por encima las otras construcciones de la zona olímpica. Un entramado metálico recubre el estadio en sí. Esta estructura diría yo que es superflua. No parece que sirva por nada más que aportar apariencia en el recinto o quizás no, quizás realmente es lo que lo sostiene. Pero da igual, da este aspecto característico sin el cual no dejaría de ser un estadio más. A mí me gusta y parece que a mucha otra gente también. Esto está atiborrado! Gente por todas partes intentando entrar o buscando la foto que se llevarán de recuerdo... Y qué recuerdo... Me continúa divirtiendo ver cómo los chinos no tienen ningún problema al posar en medio de tanta gente, sin buscar el momento individual en el que en la foto no hay nada más que el objeto a fotografiar y el sujeto que se quiere inmortalizar. No obstante, prefieren no perder tiempo al buscar el buen ángulo, la buena presentación, el buen momento, y acaban haciéndose una foto sin ningún tipo de personalismo. Puede que sean influencias de la época comunista? Dani se suma a esta tendencia y quiere salir en la foto con cuánta más gente mejor. Que así sea!
Buscamos el Cubo de agua, las piscinas que me fascinaron durante los Juegos Olímpicos, pero me es imposible encontrarlo. En el mapa no aparece, y andemos hacia donde andemos no lo vemos tampoco.
Es momento de marcharse hacia el Palacio de Verano y es montando en el taxi cuando me doy cuenta de que el Cubo quedaba de la otra parte de donde habíamos buscado. Da igual, ya es tarde y ya lo he visto des del taxi. Parece lindo...
Después de un buen rato de taxi llegamos al Palacio de Verano. Parecía próximo, pero no. Como todo aquí China. Pero al Palacio se tenía que ir. Todo el mundo nos lo ha recomendado, sobre todo con las temperaturas que hay en estos días. Al Palacio de Verano venía el emperador a alejarse del centro ciudad, alejarse de los problemas y quebraderos de cabeza, pero sobre todo en busca temperaturas más agradables. Es verdad que es uno de los lugares más frescos de los alrededores, rodeado de lagos, bosques, naturaleza... Una buena segunda residencia.
Avanzamos por los corredores que rodean el lago Kunming entre una multitud de gente que también aquí se han dado cita. Relajadamente vamos observando los palacios, jardines, placitas... Avanzamos con la tranquilidad de verlo todo muy familiar. No es ahora que descubriremos un palacio diferente o un espacio sorprendente, pero se está a gusto, no tenemos prisa, nada más que hacer, pasear, disfrutar, sabiéndonos en el último día, felices de estar aquí, contentos de haber hecho este viaje, satisfechos de haberlo conseguido (y más que bien) en todas y cada una de las situaciones que se nos han planteado.
La gente viene aquí a pasear, a escaparse también de la ciudad y pasar un sábado en familia o con la pareja. Vienen a dar una vuelta en barca, a recorrer bonitos rincones, vienen a relajarse y eso también se nota en los trompazos e impaciencia. Es un día tranquilo. Vemos la pagoda que preside el lago, el barco de mármol, pasamos por el corredor cubierto que protege tanto de la lluvia como del sol y una suave brisa nos acompaña. Entramos en la típica tienda atrapaturistas donde conseguimos negociar unos bonitos cuadros para nuestras familias y amigos con los últimos billetes grandes que nos quedan.
Un camino nos lleva hacia la salida oeste del Palacio y es allí donde los ojos de Dani se iluminan. Una especie de monje está pintando pergaminos! Y lo hace de todas las maneras posibles: Con las manos, los codos, los pies... Y la caligrafía parece que no se resiente... Qué artista! A Dani le entran todas las dudas pero decide no comprar. Me lo llevo, nos alejamos por el camino intentando hablar de otras cosas, pero él sólo tiene una en la cabeza... Pergamino... Así que lo mejor es que de media vuelta y vaya a negociarlos. Yo lo esperaré donde estoy, haré daré una vuelta, observaré a la gente e incluso arrancaré una siestita hasta el momento de verlo regresar casi una hora más tarde, con una sonrisa de oreja a oreja. La misión del viaje acaba de ser cumplida!
En este punto llevamos casi tres horas en el recinto del Palacio, todavía nos queda la mitad del camino por recorrer y todavía no hemos comido. El camino continúa bordeando el lago y en algún punto uno de los puentes con más arco que nunca hemos visto cruza uno de sus brazos. Espectacular el puente y nuestras piernas piden clemencia. Más peldaños como los de ayer no los pueden resistir. Y cuando las piernas te hablan las tienes que escuchar. Cuando una tienda del camino nos propone unos noodles y un poco de reposo, no sabemos decir que no. Es lo mejor para el cuerpo, un caldo bien calentito.
Al acabar, decidimos no continuar andando. Estamos al lado del muelle donde una barca va haciendo trayectos hacia la isla del centro. Iremos antes de emprender el camino de salida y así de paso también veremos desde una perspectiva interesante el Puente de los diecisiete arcos. Vete tú a saber porque lo nombran así...
Una vez a fuera buscamos un taxi que nos devuelva al hotel. El primero que se nos acerca nos propone un precio fijo desorbitado. Oh! Me indigno. Se piensa que acabamos de llegar? No intentemos ni negociar. El hombre nos mira cómo no entendiendo nada. Nos sigue un poco, pero ni nos lo escuchamos. Continuamos buscando taxi, pero no parece tan fácil. No queremos volver hacia el grupo donde se encuentra el primer taxista, pero no hay demasiadas más opciones. Finalmente uno del grupo nos dice que nos llevará poniendo el taxímetro y aceptamos. El otro nos mira medio sonriente, medio indignado también. Y entendemos el porqué a medida que nos adentramos en la ciudad. El precio del taxímetro sube y sube hasta casi llegar al valor que nos habían propuesto al inicio. Quizás somos nosotros que nos hemos malacostumbrado a que nos tomen el pelo y no queremos dejar pasar ni una más.
Y ya el el hotel, duchados y refrescados decidimos pasar la última cena en el restaurante del barrio que tanto nos gustó hace dos días. Nos ven y se acuerdan de nosotros. Una sonrisa nos da la bienvenida. Nos sentimos muy bien y nos dejamos llevar por su menú y sus cervezas de litro. También vemos que unos clientes se hacen traer unas brochetas de la barbacoa que tienen montada al lado y nos sumamos a ellos. Hablamos con los camareros, con el dueño, con su mujer y con su hija de cuatro años. "Wo jiào Pol. ¿Ni jiào shénme mingzi"? (Me llamo Pol. Cómo te llamas tu?) Y funciona! Nos entienden, nos responden y hablan más y no entendemos nada, pero están contentos y nos sirven alcohol de una botella que tenían guardada. ¡Gambei!
A fuera hay revuelo, ha habido un accidente y todo el mundo se lo está mirando, comentando, aportando un nuevo punto de vista. Nosotros nos levantamos para dar el nuestro, pero el amo considera que no nos tenemos que llevar esta impresión de su callejonzuelo y nos invita a continuar cenando y bebiendo.
Cansados y bebidos, no podamos más. Volvemos hacia el hotel para descansar, pero nos apetece una última cerveza y salgo a la tiendecita de la esquina. Agarro dos cervezas y unos abanicos bien bonitos que tienen expuestos. "Cuánto es? 40 yuans? No, sólo te pagaré 15." Y la mujer lo acepta. Realmente, si vas seguro de ti mismo y un poco bebido se negocia mejor. Así acabamos la última noche. Sin conocer la noche de Biejing. Conociendo perfectamente nuestro hutong y diría que un poco también nos conocen a nosotros. Ha sido bien divertido, pero esto ya se acaba. Gambei!!!

10/7 – La Gran Muralla Xina [长城]

Si una cosa em feia il.lusió i em motivava d’anar a Xina era poder veure, poder passejar per la seva Gran Muralla. N’havia llegit molt en alguns números del National Geographic que continuo rebent, n’he escoltat cançons, se n’han sentit molts rumors i mites, tothom amb qui en parles te la descriu com una de les meravelles que l’home a arribat a construir,... Però que té aquesta muralla d’especial? Per què captiva a tantes persones i se’n veuen unes fotos tan extraordinàries? Avui ho veurem, avui hi anem. Ens llevem ben d’hora. Hem descansat bé. Estem preparats. Som-hi!
Primer objectiu, trobar el bus que ens hi porti. Hem decidit no sumar-nos a cap grup organitzat, no contractar cap guia, ja portem tres setmanes aquí i sabrem espavilar-nos. I a l’estació d’autobusos una dona ens intercepta. “Cap a on aneu?” “Simatai”, dic jo. “Doncs cap aquí” i ens acompanya cap a un bus que no és el que pensàvem prendre... “Baixeu a la quarta parada, us allunyeu de la parada del bus i agafeu un taxi cap allà”. No para de repetir una paraula que no entenem. Millug, millug. Que deu voler dir? Parla amb la venedora de bitllets i ens en treu dos. Ja som dins del bus, asseguts, sense saber ben bé que ha passat, que fem allí... Tot molt estrany, però la dona no ens ha demanat diners ni res, ens ha ajudat a pujar a un bus, que no sabem cap a on va...
A la tercera parada ens comencen a entrar fortament els dubtes. Encara som dins de Beijing i a la propera parada hem de baixar... Ens quedarem tirats just a la sortida de la capital? Segons els nostres càlculs Simatai està a uns 150 Km, més de dues hores de trajecte i només fa 15 minuts que hem sortit... Però el bus tira i tira. Ens allunyem autopista enllà i al cap d’una hora el bus para. Miyun! Això és el que ens deia la dona. El nom del poble on baixar! I només baixar uns taxistes agressius ens diuen que per “només” 800 yuans ens porten fins a la muralla i ens tornen. 800!!! Ens indignem i ens allunyem de la parada cap al centre del poble. El taxista persegueix en Dani, ens fa una rebaixeta. Jo vaig més endavant, en Dani em crida. “No, massa car” i continuo cap endavant. Una altra rebaixa. Finalment, i quan ja hem caminat uns 200 metres arribem a un acord. Hi anirem per 300 yuans. El joc del dialogant i l’indignat a funcionat. Segur que haguéssim pogut baixar més, però no perdrem més temps per 5 euros.
El taxista ens porta fins a l’entrada de Jinshanling [金山嶺], des d’on un telecadira amb vistes magnifiques et porta fins a peu de muralla. Aquí ja hem hagut de pagar 80 yuans per entrar i 40 més pel trajecte; al taxista li pagarem al final del dia.
El comitè de recepció és un grup de senyores que intenten vendre’t coses, oferir-se com a guies o transportadores. No gràcies. Els hi fem una finta i entrem en la primera torre de les 40 que avui creuarem fins arribar a Simatai [司馬臺], uns 10 Km que hem de fer en unes 4 hores, que és el temps que el taxista ens ha marcat per la recollida. Al.lucinem. Realment. El paisatge és meravellós. Una muntanya rere l’altra es visualitza fins a l’horitzó; una més alta que l’altra i totes elles coronades per una torre, enllaçades entre elles per una via pedregosa emmurallada. La Gran Muralla! S’estén a dreta i esquerra, sembla no acabar mai. I sembla que té forts desnivells... Avui ens cansarem i a més fa un dia esplèndid, amb un sol ben present. Comencem a caminar!
L’inici és planer. Caminem lleugerament, anem amunt i avall observant, fotografiant, comentant, parlant amb una dona que ens acompanya durant tres torres fins que li dic respectuosament que molt amable però que no li compraré res, que farà millor d’enganxar-se a un altre turista i se’n va indignada. El camí es veu en bon estat, no sembla que faci 400 anys que es va construir aquest tram i marxem sense problemes. Però al cap d’uns kilòmetres la cosa canvia. Els pendents es fan més pronunciats, les llambordes comencen a faltar, els esglaons no són ni plans ni sencers, però caminem, ens esforcem i seguim assaborint les vistes i el moment. Per aquí hi passaven les tropes xines que escrutaven l’horitzó en busca de possibles invasors, d’aquí la necessitat d’una muralla, d’aquí la necessitat de situar-la en la carena de les muntanyes més altes. I això es nota en les nostres cames. Cada esglaó és més alt que l’anterior, cada un costa més de pujar. De tant en tant reposem, ens parem a l’ombra i la frescor d’una torre, juntament amb d’altres caminadors, venedors i vigilants. Parlem amb uns, ho intentem amb d’altres i descansem, recuperem forces. Només em fet la meitat del camí...
Continuem avançant, amunt i avall. En la nostra cara ja no es reflecteix tanta fascinació sinó més aviat el cansanci i la calor. Però segueix sent esplèndid. Quina sort poder ser aquí. No sé si deuen pensar el mateix els treballadors que estan arreglant un tram del camí. Se’ls veu cansats i acalorats també, però ells han de moure pedres, cubells plens d’aigua i terra i transportar-ho tot des de l’inici del camí fins aquí... Mare meva, quina feina més dura! I que bé que la fan, sense queixar-se i somrient. Els deixem enrere i continuem, ja quasi veiem el final del camí, ens deuen quedar cinc torres i anem justos de temps, quan ens topem amb una sorpresa inesperada. Un guarda del camí ens diu que son 40 Yuans per cap per continuar. Amb això no hi comptàvem. Si els paguem ens quedem sense els quartos suficients per pagar el taxi, si no els paguem, no podem continuar. Fer mitja volta no és una opció, doncs ningú ens espera a l’inici del trajecte i no pensem fer 3 hores més de marxa, cansats com estem. Intentem negociar amb el guarda. No way, Manuel. Decidim pagar-los i explicar-li al taxista que ens ha d’apropar a un caixer per retirar diners... Serà que no ens hem informat suficient o que ells tampoc es dediquen a explicar com funcionen les coses, però bé, ja som al final i més que altra cosa volem acabar ja aquesta caminada.
De cop la muralla fa baixada. Ens apropem a una vall i el camí travessa un riu. Un bonic pont penjant ens permetrà creuar-lo però... serà gratuït? Jo crec que si, que sinó haurien posat un cartell avisant abans de baixar fins aquí i perquè tampoc he vist cap altre manera possible de creuar-lo, deu estar inclòs en els 40 que venim de pagar... I m’equivoco un cop més. Al final del pont un xinès para la mà. Seran 10 Yuans. M’indigno, vull fer mitja volta, però no sé cap on anar... Paguem un cop més i fem la darrera pujada fins a la torre que dóna sortida. No és manera, no són maneres. No estic dient que no s’hagi de pagar. Tampoc em molesta pagar. Però que ho indiquin abans i et deixin decidir que fer. Com els que ens proposa baixar en tirolina fins al pàrking. Seran 40 Yuans més si ho volem fer, sinó podem baixar xino-xano pel camí. I decidim no pagar més, perquè tampoc ens queden prous diners.
Arribats al pàrking el taxista ens somriu i ens ofereix aigua ben fresca. Una gran alegria. I bromegem amb ell i els altres xofers que esperen sobre el nostre color de pell vermellós i la nostra cara d’esgotament. Sense massa forces per molt més ens encaminem cap al poble de tornada, passem pel caixer i agraïm al taxista els seus serveis, autobús cap a Pekín i cap a l’hotel a descansar. Avui no sortirem tampoc, quina novetat! Estem tant exhausts que ni gana tenim, roseguem una mica del que queda d’ahir i prenem unes cerveses fresques que teníem en la nevera. Fi d’un gran dia, quin descans.

------

------

Si una cosa me hacía ilusión y me motivaba al ir a China era poder ver, poder pasear por su Gran Muralla. Había leído mucho en algunos números del National Geographic que continúo recibiendo, he escuchado canciones, se han oído muchos rumores y mitos, todo el mundo con quién hablas te la describe como una de las maravillas que el hombre a llegado a construir... Pero que tiene esta muralla de especial? Por qué cautiva a tantas personas y se ven unas fotos tan extraordinarias? Hoy lo veremos, hoy iremos. Nos levantamos bien temprano. Hemos descansado bien. Estamos preparados. Vamos!
Primer objetivo, encontrar el bus que nos lleve. Hemos decidido no sumarnos a ningún grupo organizado, no contratar ninguna guía, ya llevamos tres semanas aquí y sabremos espabilarnos. Y en la estación de autobuses una mujer nos intercepta. "Hacia dónde vais?" "Simatai", digo yo. "Pues para acá" y nos acompaña hacia un bus que no es lo que pensábamos tomar... "Bajad a la cuarta parada, os alejáis de la parada del bus y cogéis un taxi hacia allí". No para de repetir una palabra que no entendemos. Millug, millug. ¿Qué debe querer decir? Habla con la vendedora de billetes y nos saca dos. Ya estamos dentro del bus, sentados, sin saber exactamente que ha pasado, que hacemos aquí... Todo muy extraño, pero la mujer no nos ha pedido dinero ni nada, nos ha ayudado a subir a un bus, que no sabemos hacia donde va...
En la tercera parada nos empiezan a entrar fuertemente las dudas. Todavía estamos dentro de Beijing y en la próxima parada tenemos que bajar... Nos quedaremos tirados justo a la salida de la capital? Según nuestros cálculos Simatai está a unos 150 Km, más de dos horas de trayecto y sólo hace 15 minutos que hemos salido... Pero el bus tira y tira. Nos alejamos por la autopista y al cabo de una hora el bus para. Miyun! Eso es lo que nos decía la mujer. El nombre del pueblo donde bajar! Y sólo bajar unos taxistas agresivos nos dicen que por "sólo" 800 yuans nos llevan hasta la muralla y nos devuelven. 800!!! Nos indignamos y nos alejamos de la parada hacia el centro del pueblo, como nos había indicado la mujer. El taxista persigue Dani, nos hace una rebajita. Yo voy más adelante, Dani me llama. "No, demasiado caro" y continúo hacia adelante. Otra rebaja. Finalmente, y cuando ya hemos andado unos 200 metros llegamos a un acuerdo. Iremos por 300 yuans. El juego del dialogante y del que se indigna a funcionado. Seguro que hubiéramos podido bajar más, pero no perderemos más tiempo por 5 euros.
El taxista nos conduce hasta la entrada de Jinshanling [金山嶺], desde donde un telesilla con vistas magnificas te lleva hasta el pie de muralla. Aquí ya hemos tenido que pagar 80 yuans por entrar y 40 más por el trayecto; al taxista le pagaremos al final del día.
El comité de recepción es un grupo de señoras que intentan venderte cosas, ofrecerse como guías o transportadoras. No gracias. Les hacemos una finta y entramos en la primera torre de las 40 que hoy cruzaremos hasta llegar a Simatai [司馬臺], unos 10 Km que tenemos que hacer en unas 4 horas, que es el tiempo que el taxista nos ha marcado para la recogida. Alucinamos. Realmente. El paisaje es maravilloso. Una montaña tras otra se vislumbra hasta el horizonte; una más alta que la otra y todas ellas coronadas por una torre enlazadas entre ellas, por una vía pedregosa amurallada. La Gran Muralla! Se extiende a derecha e izquierda, parece no acabar nunca. Y parece que tiene fuertes desniveles... Hoy nos cansaremos y además hace un día espléndido, con un sol bien presente. Empecemos a andar!
El inicio es llano. Caminamos a paso ligero, vamos arriba y abajo observando, fotografiando, comentando, hablando con una mujer que nos acompaña durante tres torres hasta que le digo respetuosamente que muy amable pero que no le compraré nada, que hará mejor de engancharse a otro turista y se marcha indignada. El camino se ve en buen estado, no parece que haga 400 años que se construyó este tramo y lo andamos sin problemas. Pero al cabo de unos kilómetros la cosa cambia. Las pendientes se hacen más pronunciadas, los adoquines empiezan a faltar, los peldaños no están ni planos ni enteros, pero caminamos, nos esforzamos y seguimos saboreando las vistas y el momento. Por aquí pasaban las tropas chinas que escrutaban el horizonte en busca de posibles invasores, de ahí la necesidad de una muralla, de ahí la necesidad de situarla en la cresta de las montañas más altas. Y eso se nota en nuestras piernas. Cada peldaño es más alto que el anterior, cada uno cuesta más de subir. De vez en cuando reposamos, nos paramos a la sombra y el frescor de una torre, junto con otros caminantes, vendedores y vigilantes. Hablamos con unos, lo intentamos con otros y descansamos, recuperamos fuerzas. Sólo hemos hecho la mitad del camino...
Continuamos avanzando, arriba y abajo. En nuestra cara ya no se refleja tanta fascinación sino más bien el cansancio y el calor. Pero sigue siendo espléndido. Qué suerte poder estar aquí. No sé si deben pensar lo mismo los trabajadores que están arreglando un tramo del camino. Se los ve cansados y acalorados también, pero ellos tienen que mover piedras, cubos llenos de agua y tierra y transportarlo todo desde el inicio del camino hasta aquí... Madre mía, qué trabajo más duro! Y que bien que la hacen, sin quejarse y sonriendo. Les dejamos atrás y continuamos, ya casi vemos el final del camino, nos deben quedar cinco torres y vamos justos de tiempo, cuando nos encontramos con una sorpresa inesperada. Un guarda del camino nos detiene y nos dice que son 40 Yuans por cabeza para continuar. Con esto no contábamos. Si los pagamos nos quedamos sin los fondos suficientes para pagar el taxi, si no los pagamos, no podemos continuar. Dar media vuelta no es una opción, pues nadie nos espera al inicio del trayecto y no pensamos hacer 3 horas más de marcha, cansados como estamos. Intentamos negociar con el guarda. No way, Manuel. Decidimos pagarlos y explicarle al taxista que nos tiene que acercar a un cajero para retirar dinero... Será que no nos hemos informado suficiente o que ellos tampoco se dedican a explicar cómo funcionan las cosas, pero bueno, ya estamos al final y ya solo queremos acabar esta caminata.
De repente la muralla desciende. Nos acercamos a un valle y el camino atraviesa un río. Un bonito puente colgante nos permitirá cruzarlo sin embargo... será gratuito? Yo pienso que si, que sino habrían puesto algún cartel indicativo antes de bajar hasta aquí y porque tampoco he visto ningún otro manera posible de cruzarlo, debe estar incluido en los 40 que acabamos de pagar... Y me equivoco una vez más. Al final del puente un chino pone la mano. Serán 10 yuans. Me indigno, quiero dar media vuelta, pero no sé hacia dónde ir... Pagamos una vez más y hacemos la última subida hasta la torre que da salida. No es manera, no son maneras. No estoy diciendo que no se tenga que pagar. Tampoco me molesta pagar. Pero que lo indiquen antes y te dejen decidir que hacer. Como los que nos propone bajar en tirolina hasta el parking. Serán 40 yuans más si lo queremos hacer y sino podemos bajar andando por el camino. Y decidimos no pagar más, porque tampoco nos queda suficiente dinero.
Llegados al parking el taxista nos sonríe y nos ofrece agua bien fresca. Una gran alegría. Y bromeamos con él y los otros chóferes que esperan sobre nuestro color de piel rojizo y nuestra cara de agotamiento. Sin demasiadas fuerzas para mucho más nos encaminamos hacia el pueblo de vuelta, pasamos por el cajero y agradecemos al taxista sus servicios, autobús hacia Pekín y hacia el hotel después a descansar. Hoy no saldremos tampoco, qué novedad! Estamos tanto exhaustos que ni hambre tenemos, mordisqueamos un poco de lo que resta de ayer y tomamos unas cervezas frescas que teníamos en la nevera. Fin de un gran día, qué descanso.

9/7 – La Ciutat Prohibida

Avui si que trobem el bus. Després d’un bon son i un copiós esmorzar ens dirigim tranquil.lament cap a l’entrada de la Ciutat Prohibida. Abans però necessitem recopilar informació per l’expedició que planifiquem per demà, la Gran muralla, i ens endinsem en un magnífic i renovat hutong. Sabem que els hostals sovint proposen expedicions i volem valorar la possibilitat així com assabentar-nos de tot el possible a fer aquí.
A la Plaça Tian’anmen hi arribem a quarts d’una. No som els més matiners del món, però és que pel matí plovisquejava i quatre hores de visita les considerem més que suficients.
Tot i la pluja matinera, la temperatura aquí no baixa. El sol a tornat a aparèixer (millor per les fotos) i sota ell fem cua juntament a d’altres centenars de persones, la majoria xinesos. Entrar a la Ciutat Prohibida ens produeix certa excitació. Imaginem altres èpoques on només els escollits podien accedir aquí, afers importants s’hi dirimien, l’emperador s’hi passejava i tots els altres l’admiraven o feien conxorxa en contra d’ell. Ja som dins i admirem els cinc ponts que travessen el rierol i donen accés a un nivell més central, més important. El central era pels emperadors, els del costat per les seves famílies i els altres dos pels funcionaris. A cada pas ens endinsem en zones més íntimes, més reservades, però en els nostres temps ja no tant. Anem voltant els palaus, tots similars però tots diferents, cadascun amb una funció diferent, cada un amb anècdotes diferents, però tots iguals al cap d’unes hores. Travessem la porta principal, la Porta de l’Harmonia Suprema, que ens porta a les Sales de l’Harmonia Suprema, l’Harmonia Central i l’Harmonia Preservada, des d’on l’Emperador gestionava l’imperi. Avancem, la Porta de la Puresa Celestial condueix fins el Palau de la Puresa Celestial. Ja som molt endins. Continuem, la Sala de la Unió Celestial i Terrenal dóna al Palau de la Tranquilitat Terrenal. El punt més preservat de la ciutat. Era en l’interior de la ciutat on es resolien els assumptes del dia a dia. Darrera queden els jardins imperials, on reposem una estona tot observant la gent que va amunt i avall. Ja portem dues hores passejant per aquí i batallant. Girem a dreta per veure els palaus de les emperadrius. En veiem un, en veiem dos, parem, voltem, fem fotos, escoltem la guia. Tot sensacional. Tot increïble. Tot una mica similar, no obstant.
Hi ha molta gent. Grups de persones s’amunteguen ara si i ara també davant de les portes dels palaus. No deixen una escletxa. No respecten res ni ningú. Tothom vol ser a primera línia i a crits a l’orella, cops de colze i trepitjades avancen fins el seu objectiu. Si hem vingut a la guerra, que així sigui! Jo he vingut de més lluny que molts d’ells. No em prendran la plaça que tant m’ha costat guanyar. I ràpidament veig que són fàcils de sacsejar; si avances amb determinació i sense remordiments un camí s’obre davant teu.
I de cop ja són les cinc de la tarda. Estem cansats però encara voldríem veure més. No hi ha manera, els altaveus i els vigilants ja ens indiquen el camí de sortida i van tancant portes darrera seu. Així ens trobem a la porta nord de la Ciutat, la Porta de la Potència Divina, i pugem fins el Turó del Carbó o parc Jingshan, un mont fet amb la terra sobrant de la construcció de la fossa que envolta la Ciutat Prohibida. I quina muntanyeta que es van construir! S’eleva notablement per sobre la Ciutat i se’n té una visió privilegiada. Passejarem pels seus jardins fins a la posta de sol.
S’acosta la fi del dia. Avui tampoc sortirem. Demà volem anar a Simatai, una de les tres seccions de la Gran Muralla properes a Beijing, però la més allunyada, la menys turística. Passem pel supermercat, sopem ràpid en l’hotel i descansem. Avui hem caminat tot el dia i hem repartit bastants cops de colze i demà ens espera un dia dur també. M’encanten les vacances!!!

-------

-------

Hoy si que encontramos el bus. Después de una buena dormida y un copioso desayuno nos dirigimos tranquilamente hacia la entrada de la Ciudad Prohibida. Antes pero necesitamos recopilar información para la expedición que planificamos para mañana, la Gran Muralla, y nos adentramos en un magnífico y renovado hutong. Sabemos que los hostales a menudo proponen expediciones y queremos valorar la posibilidad así como enterarnos de todo lo que es posible hacer aquí.
A la Plaza Tian'anmen llegamos sobre las doce y media. No somos los más madrugadores del mundo, pero es que por la mañana lloviznaba y cuatro horas de visita las consideramos más que suficientes.
A pesar de la lluvia matinal, la temperatura aquí no baja. El sol a vuelto a aparecer (mejor para las fotos) y bajo él hacemos cola juntamente a otros centenares de personas, la mayoría chinos. Entrar en la Ciudad Prohibida nos produce cierta excitación. Imaginamos otras épocas dónde sólo los escogidos podían acceder aquí, asuntos importantes se dirimían, el emperador se paseaba y todos los otros lo admiraban o confabulaban en contra de él. Ya estamos dentro y admiramos los cinco puentes que atraviesan el arroyo y dan acceso a un nivel más central, más importante. El central era para los emperadores, los que lo flanquean para sus familias y los otros dos para los funcionarios. A cada paso nos adentramos en zonas más íntimas, más reservadas, pero en nuestros tiempos ya no tanto.
Vamos recorriendo los palacios, todos similares pero todos diferentes, cada uno con una función diferente, cada uno con anécdotas diferentes, pero todos iguales al cabo de unas horas. Atravesamos la puerta principal, la Puerta de la Armonía Suprema, que nos lleva a las Salas de la Armonía Suprema, la Armonía Central y la Armonía Preservada, desde donde el Emperador gestionaba el imperio. Avanzamos, la Puerta de la Pureza Celestial conduce hasta el Palacio de la Pureza Celestial. Ya estamos muy adentro. Continuamos, la Sala de la Unión Celestial y Terrenal da al Palacio de la Tranquilitat Terrenal. El punto más preservado de la ciudad. Era en el interior de la ciudad donde se resolvían los asuntos del día a día. Detrás quedan los jardines imperiales, donde reposamos un rato observando la gente que va arriba y abajo. Ya llevamos dos horas paseando por aquí y batallando. Giramos a la derecha para ver los palacios de las emperatrices. Vemos uno, vemos otro, paramos, paseamos, hacemos fotos, escuchamos la guía. Todo sensacional. Todo increíble. Todo un poco similar, sin embargo.
Hay mucha gente. Grupos de personas se amontonan aquí y allí, delante de las puertas de los palacios. No dejan ningún espacio. No respetan nada ni a nadie. Todo el mundo quiere estar a primera línea y a gritos en la oreja, a codazos y pisotones avanzan hasta su objetivo. Si hemos venido a la guerra, que así sea! Yo he venido de más lejos que muchos de ellos. No me quitarán la plaza que tanto me ha costado conseguir. Y rápidamente veo que son fáciles de sacudir; si avanzas con determinación y sin remordimientos un camino se abre delante de ti.
Y de repente ya son las cinco de la tarde. Estamos cansados pero todavía querríamos ver más. No hay manera, los altavoces y los vigilantes ya nos indican el camino de salida y van cerrando puertas a su paso. Así nos encontramos en la puerta norte de la Ciudad, la Puerta de la Potencia Divina, y subimos hasta la Colina del Carbón o parque Jingshan, un monte hecho con la tierra sobrante de la construcción del foso que rodea la Ciudad Prohibida. Y qué montañita que se construyeron! Se eleva notablemente por encima la Ciudad y se tiene una visión privilegiada. Pasearemos por sus jardines hasta el crepúsculo.
Se acerca el final del día. Hoy tampoco saldremos. Mañana queremos ir a Simatai, una de las tres secciones de la Gran Muralla próximas a Beijing, pero la más alejada, la menos turística. Pasamos por el supermercado, cenamos rápido en el hotel y descansamos. Hoy hemos andado todo el día y hemos repartido bastantes codazos y mañana nos espera un día duro también. Me encantan las vacaciones!!!