dimarts, 11 d’agost del 2009

2/7 – Creuer dia 2: Fengdu, La ciutat fantasma

Em llevo d’hora. Ahir ens van dir que a les 7h podríem practicar quinze minuts de tai-txi, i tot i que les 7h continua sent molt d’hora, les ganes de provar m’encaminen quatre pisos cap amunt.
Estic tot sol, jo i la professora. Ens concentrem i comencem. Intento seguir els seus moviments. Em són similars als de les katas que havia començat a aprendre en els meus mesos de karate. Jo ja ho he oblidat quasi tot i m’és difícil seguir-li el ritme, però amb tot m’agrada i sento que en acabar em trobo ple d’energia. M’he despertat i activat amb uns quants moviments.
Amb el temps just de canviar-me anem a esmorzar i coneixem els que seran els nostres companys de taula els propers dies. Els estrangers. Tot són parelles i la majoria de certa edat. Cap mossa a la vista. La resta del menjador es composa de varies taules plenes de xinesos ben cridaners i actius, ja a aquesta hora del matí. Em sorprèn el gustós esmorzar amb bones quantitats i varietats. Agafem forces pel que ens queda per davant.
Els estrangers ens ajuntem en un sol grup quan baixem en la primera parada del creuer. Avui visitarem Fengdu, on hi ha l’anomenada ciutat fantasma. Es coneix així per ser una de les zones funeràries del taoisme on hi ha múltiples temples dedicats a Budha, Tao, esperits malèfics i diables. Aquesta ciutat, erigida a certa alçada del riu, acabarà sent una illa quan la Presa de les Tres Gorges estigui plena; així doncs, la ciutat ha sigut desallotjada i se n’ha construït la seva substituta a l’altra riba del riu.
Comencem l’ascensió als temples. 500 graons ens hi portaran. 500 graons que penetren en la vegetació de la muntanya i ens fan passar entre estranys temples, estranyes estàtues i estranys temples plens d’estranyes estàtues. Mica a mica ens anem endinsant en diferents nivells espirituals. Els temples, ben fumats i perfumats d’encens, expliquen històries i llegendes que ens transporten milers d’anys enrere. Cada porta té un significat, cada pont, cada figura. Durant anys i anys els xinesos han anat construint temples i ara tot això quedarà aïllat.
Antics habitants de la zona, ara inundada o a punt de ser-ho, es dediquen a fer demostracions i petites representacions explicant com fer per aguantar l’equilibri en la pedra de l’entrada del Temple del Rei dels Inferns o com va demostrar l’amor per la seva dona un antic militar, tot movent una pesa que supera els 200 Kg. Altres es dediquen a vendre souvenirs o són els nostres guies. De guies n’hi ha tants, i tots amb altaveus per a que se’ls senti bé, que el so de tots ells es barreja i es fa impossible seguir tota l’explicació. Això m’altera bastant i prefereixo despenjar-me del grup, poder fer els meus vídeos i fotos tranquil.lament, trobar la meva pau i gaudir de l’entorn al meu ritme. Necessito assaborir-ho tot sol, però amb tanta gent voltant i cridant se’m fa quasi impossible. El lloc és maco i s’hi deu estar bé, sense tant turista. Sobretot, sense tant turista xinès. No són bons turistes. Encara no en saben.
De tornada al vaixell, tota la tripulació ens ve a rebre i ens saluda. Ja ens tenen el dinar quasi preparat i encara no són ni les 11h del matí! Abans de menjar, però, encara assistirem a una demostració d’acupuntura. Després d’una breu explicació passem a la part pràctica, per a la qual una parella de suecs es presenten voluntaris i nosaltres serem els observadors. El noi acaba amb una agulla clavada a la cama i la noia amb uns gots fent-li ventosa a l’esquena. Les professionals ens van explicant i nosaltres assentim sense massa ganes de canviar-los la plaça als conillets d’índies...
Acabats de dinar ens queda una llarga tarda en la que no volem fer res més que descansar, així doncs una mica de llit i una mica de mahjong ens porten fins a l’hora del cocktail de recepció del capità. Tots els passatgers s’han reunit per prendre un aperitiu, dir nihao al capità i fer-s’hi una foto. L’obligació ens pot i nosaltres també ens la hi fem per després partir i continuar jugant fins l’hora de sopar.
Acabat el sopar, una de les majors decepcions del viatge. No ha estat l’actuació de benvinguda de la tripulació, no. Ells s’han treballat tot de diferents espectacles, representacions, cançons, balls i fins i tot un “ball flamenc” dedicat a nosaltres. Ha sigut entretingut i una bona manera de donar-se a conèixer una mica. Una bona manera de començar la nit. Després han posat una mica de música animada i quan ens acabàvem de demanar la beguda i ens preparàvem per una mica de ballaruca, una cançó lenta i més aviat dolenta ho ha trencat tot. Tots els xinesos han abandonat el saló, tots els estrangers han fet el mateix excepte una parella anglesa que volia una mica més. El noi ha intentat negociar amb el DJ, que de moment no atenia a raons, la noia se n’ha cansat i ha decidit que també havien de marxar. El nano indignat ha decidit que a les 22h ell no se n’anava a dormir i s’ha demanat una altra cervesa. Ens hem quedat nosaltres tres una estona, fins que hem comprès que tres nois en un barco no anàvem enlloc. Ell ha tornat al camarot a reconciliar-se i nosaltres hem atacat unes cerveses a popa, tot observant els poblets que anaven quedant enrere. Avui ja no dóna més de si. Aquest vaixell no és precisament l’indret més animat de Xina.

----


Me levanto temprano. Ayer nos dijeron que a las 7h podríamos practicar quince minutos de tai-chi, y a pesar de que las 7h continúa siendo muy temprano, las ganas de probarlo me encaminan cuatro pisos más arriba.
Estoy a solas, yo con la profesora. Nos concentramos y empezamos. Intento seguir sus movimientos. Me son similares a los de las katas que había empezado a aprender en mis meses de kárate. Yo ya lo he olvidado casi todo y me es difícil seguirle el ritmo, pero aun así me gusta y siento que al acabar me encuentro lleno de energía. Me he despertado y activado con unos cuantos movimientos.
Con el tiempo justo de cambiarme vamos a desayunar y conocemos los que serán nuestros compañeros de mesa los próximos días. Los extranjeros. Todo son parejas y la mayoría de cierta edad. Ninguna moza a la vista. El resto del comedor se compone de varías mesas llenas de chinos bien chillones y activos, ya a esta hora de la mañana. Me sorprende el sabroso desayuno con buenas cantidades y variedades. Cogemos fuerzas para lo que nos queda por delante.
Los extranjeros nos juntamos en un solo grupo cuando bajamos en la primera parada del crucero. Hoy visitaremos Fengdu, donde hay la llamada ciudad fantasma. Se conoce así por ser una de las zonas funerarias del taoísmo y donde hay múltiples templos dedicados a Budha, Tao, espíritus maléficos y diablos. Esta ciudad, erigida a cierta altura del río, acabará siendo una isla cuando la Presa de las Tres Gargantas esté llena; así pues, la ciudad ha sido desalojada y se ha construido su sustituta en la otra orilla del río.
Empezamos la ascensión en los templos. 500 peldaños nos le llevarán. 500 peldaños que penetran en la vegetación de la montaña y nos hacen pasar entre extraños templos, extrañas estatuas y extraños templos llenos de extrañas estatuas. Poco a poco nos vamos adentrando en diferentes niveles espirituales. Los templos, bien ahumados y perfumados de incienso, explican historias y leyendas que nos transportan miles de años atrás. Cada puerta tiene un significado, cada puente, cada figura. Durante años y años los chinos han ido construyendo templos y ahora todo eso quedará aislado.
Antiguos habitantes de la zona, ahora inundada o a punto de serlo, se dedican a hacer demostraciones y pequeñas representaciones explicando como hacer para aguantar el equilibrio en la piedra de la entrada del Templo del Rey de los Infiernos o como demostró el amor por su mujer un antiguo militar, moviendo una pesa que supera los 200Kg. Otros se dedican a vender souvenirs o son nuestros guías. Guías hay tantos, y todos con altavoces para que se los sienta bien, que el sonido de todos ellos se mezcla y se hace imposible seguir toda la explicación. Eso me altera bastante y prefiero descolgarme del grupo, poder hacer mis vídeos y fotos tranquilamente, encontrar mi paz y disfrutar del entorno a mi ritmo. Necesito saborearlo a solas, pero con tanta gente rondando y gritando se me hace casi imposible. El lugar es hermoso y debe estar bien, sin tanto turista. Sobre todo, sin tanto turista chino. No son buenos turistas. Todavía no saben.
De vuelta al barco, toda la tripulación nos viene a recibir y nos saluda. Ya nos tienen la comida casi preparada y todavía no son ni las 11 h de la mañana! Antes de comer, sin embargo, todavía asistiremos a una demostración de acupuntura. Después de una breve explicación pasamos a la parte práctica, para la cual una pareja de suecos se presentan voluntarios y nosotros seremos los observadores. El chico acaba con un alfiler clavado en la pierna y la chica con unos vasos haciéndole ventosa en la espalda. Las profesionales nos van explicando y nosotros asentimos sin demasiadas ganas de cambiarles la plaza a los conejitos de indias...
Acabados de comer nos queda una larga tarde en la que no queremos hacer nada más que descansar, así pues un poco de cama y un poco de mahjong nos llevan hasta la hora del cocktail de recepción del capitán. Todos los pasajeros se han reunido para tomar un aperitivo, decir nihao al capitán y hacerse una foto. La obligación nos puede y nosotros también nos la hacemos para después partir y continuar jugando hasta la hora de cena.
Acabada la cena, una de las mayores decepciones del viaje. No ha sido la actuación de bienvenida de la tripulación, no. Ellos se han preparado diferentes espectáculos, representaciones, canciones, bailes e incluso un "baile flamenco" dedicado a nosotros. Ha sido entretenido y una buena manera de darse a conocer un poco. Una buena manera de empezar la noche. Después han puesto un poco de música animada y cuando nos acabábamos de pedir la bebida y nos preparábamos para un poco de bailoteo, una canción lenta y más bien mala lo ha matado todo. Todos los chinos han abandonado el salón, todos los extranjeros han hecho lo mismo excepto una pareja inglesa que quería un poco más. El chico ha intentado negociar con el DJ, que de momento no atendía a razones, la chica se ha cansado y ha decidido que también se tenían que marchar. El chico indignado ha decidido que a las 22h él no se iba a dormir y se ha pedido otra cerveza. Nos hemos quedado nosotros tres un rato, hasta que hemos comprendido que tres chicos en un barco no íbamos a ningún lado. Él ha vuelto al camarote para reconciliarse y nosotros hemos atacado unas cervezas a popa, observando los pueblecitos que iban quedando atrás. Hoy ya no da más de sí. Este barco no es precisamente el lugar más animado de China.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada