dimarts, 11 d’agost del 2009

3/7 – Creuer dia 3: Les gorges

Avui no hi ha tai-txi. Bé, no és que no n’hi hagi, és que decidim restar al llit una mica més i no afanyar-nos a fer el que farà la resta. Tampoc esmorzem amb el grup ni anem a l’excursió opcional. Això ens permet quedar-nos descansant fins a quarts d’onze, quan entrem a la primera gorja.
El creuer avança a tota velocitat per endinsar-se al congost, el paisatge no canvia extraordinà- riament, simplement les parets que envolten el riu són més properes, més verticals i la velocitat del creuer augmenta sensiblement. Tots els passatgers s’han reunit a proa, tan en el segon com en el tercer pis, per escoltar les explicacions de la Rachel. Fa un dia ben maco i amb el vent que ens arriba de cara s’hi està molt bé. Encara no hem acabat de passar la primera gorja, que la Rachel ja ha enllestit l’explicació i la gent desapareix i torna als seus afers. Nosaltres no tenim res millor a fer que quedar-nos a descansar i prendre el sol a coberta. També aprofitem per fer-la petar amb la Rachel i intercanviar somriures amb la poca gent que ha decidit quedar-se.
De cop el paisatge es suavitza, deixem la primera gorja enrere i continuem avançant. Anem creuant varies barcasses plenes de carbó. El riu serveix com a distribuïdor de la principal font d’energia del país i també de tot el que la regió necessita. Passada una hora la megafonia del vaixell torna a sonar per anunciar que anem a entrar en la segona gorja i la coberta de proa es torna a omplir. Després d’observar una estona i cansats de tanta gentada, ens desplacem a popa, sense tanta gent i continuem mirant les muntanyes que ens rodegen. Ja és quasi la una del migdia i el dinar ja fa estona que està servit així que, no havent esmorzat pel matí, decidim no saltar-nos l’àpat.
I just després, amb la panxa plena, canviem d’embarcació per remuntar el Shennong, un afluent del Iang-Tsé. El primer tram el fem en una barcassa motora amb capacitat per a tot el creuer. Ens anem endinsant en l’afluent i anem notant com les temperatures es fan més suportables. El riu es va fent més estret, bona part del recorregut queda arrecerat per les muntanyes i una agradable airina recorre el riu. Arribem a l’embarcador on canviem a unes barques de rems, típiques dels pescadors d’aquesta zona, i habilitades per a transportar turistes com nosaltres. Anirem quinze per barca, amb un total d’unes deu barques.
És en aquest moment, és en el moment d’acomodar-nos en la barca, quan finalment aconseguim trencar el gel amb la resta del grup. Aconseguim que s’adonin de tot el nostre potencial. Intentaré descriure-ho, però és que només de pensar-hi em poso a riure i no aconsegueixo escriure un mot.
Tot el nostre grup va entrant lentament a la barca, amb precaució de no caure, tot posant-se el salvavides. Tots van seient. En Dani i jo anem en la segona fila. La primera l’ocupen el fotògraf del grup i la noia que ens farà de guia en aquesta excursió. I els remers posen la barca en moviment, riu amunt. De cop, en Dani s’aixeca, ha decidit fer una foto del grup ja que estem en una posició immillorable. Es gira per veure’ls a tot i mentre crida “Smile” (Somrigueu en anglès) es repenja en el respatller dels de la primera fila. Resulta que aquest respatller en concret és mòbil per permetre que la gent entri bé a la barca i, en notar la pressió que en Dani hi exerceix, el respatller cedeix cap endavant, tot propulsant el fotògraf i la guia, que per un moment es veuen projectats cap a l’aigua. L’ensurt no passa d’aquí, però efectivament, tot el grup ha esclafit a riure i en Dani ha aconseguit una bona instantània, així com donar-se a conèixer a tot el grup.
Superat l’ensurt, sobretot per part de la noia guia, aquesta ens comença a explicar la història dels homes que s’encarreguen de remar riu amunt. Anteriorment, aquest poble de pescadors, acostumaven a fer el trajecte completament nus, degut a la xafogor de la zona i per tal d’evitar suar tota la roba. No obstant, d’un temps ençà, degut al turisme sembla que se’ls va prohibir que continuessin a fer-ho d’aquesta manera. Amb tot, degut al turisme també, aquest poble ja no es dedica en exclusiva a pescar; ara es guanyen millor la vida portant-nos a fer un tomb en barca. La curiositat del trajecte és que a mesura que anem remuntant el riu, el cabdal és cada cop menor, així doncs els barquers baixen a terra, es lliguen amb cordes a l’embarcació i continuen fent pujar la barca fins a un punt prou ample com per fer mitja volta. El camí de baixada el fem entre cançons típiques de l’indret, càntics d’ànim i altres històries.
Arribats al vaixell tenim el temps just per refrescar- nos i arribar tard al sopar del capità. Tothom ja és a taula i el capità dirigeix unes paraules als passatgers per agrair-los tots aquests dies passats plegats i anunciar-nos que avui arribarem a la Presa de les Tres Gorges i que passarem tota la nit per travessar-la. Demà serà el darrer dia a bord.
Acabat el sopar ens relaxem en la sala de ball, on se suposa que els passatgers hauran de fer algun espectacle per amenitzar la nit. El primer que es decideix és un xinès i ens cantarà... KARAOKE!!! Si! Portem dues setmanes a Xina i encara no n’havíem vist cap. El nostre primer karaoke... El gaudim i molt. L’home no ho fa ni bé ni malament, però hi posa voluntat i riem molt. El problema es presenta quan un rere l’altre van agafant el micro i tots volen cantar, un pitjor que l’altre. Per sort, la tripulació ja en té prou, s’acaba el karaoke i es posen a ballar. Avui sembla que hi haurà ambient. S’estaven reservant ahir?
No, definitivament no.
Només veure que el vaixell s’apropa a la primera resclosa, la gent surt cuita-corrents cap a coberta o cap a l’habitació a buscar la càmera de fotos. La festa s’ha acabat un cop més i no són ni les deu. Nosaltres també sortim. El vaixell va entrant lenta, lentament i es situa darrera un altre que ja fa una estona que és dins. Encara haurem d’esperar a uns quantes naus més; la resclosa no es tancarà fins que sigui ben plena i això vol dir unes 9 embarcacions i unes quantes hores d’espera. Això va per llarg i a falta de festa veurem durant una estona l’entrada i tancament de la comporta i beurem per celebrar que el creuer arriba a la seva fi.

-----

Hoy no hay tai-chi. Bueno, no es que no haya, es que decidimos restar en la cama un poco más y no darnos prisa en hacer lo que hará el resto. Tampoco desayunamos con el grupo ni vamos a la excursión opcional. Eso nos permite quedarnos descansando hasta las diez y media, cuando entramos en la primera garganta.
El crucero avanza a toda velocidad para adentrarse en el desfiladero, el paisaje no cambia extraordina- riamente, simplemente las paredes que rodean el río están más próximas, más verticales y la velocidad del crucero aumenta sensiblemente. Todos los pasajeros se han reunido a proa, tan en el segundo como en el tercer piso, para escuchar las explicaciones de Rachel. Hace un día bien lindo y con el viento que nos llega de cara se está muy bien. Todavía no hemos acabado de pasar la primera garganta, que Rachel ya ha terminado la explicación y la gente desaparece y regresa a sus asuntos. Nosotros no tenemos nada mejor que hacer que quedarnos a descansar y tomar el sol en cubierta.
También aprovechamos para charlar con Rachel e intercambiar sonrisas con la poca gente que ha decidido quedarse.
De repente el paisaje se suaviza, dejamos la primera garganta atrás y continuamos avanzando. Vamos cruzando varías barcazas llenas de carbón. El río sirve como distribuidor de la principal fuente de energía del país y también de todo lo que la región necesita. Pasada una hora la megafonía del barco vuelve a sonar para anunciar que vamos a entrar en la segunda garganta y la cubierta de proa se vuelve a llenar. Después de observar un rato y cansados de tanto gentío, nos desplazamos a popa, sin tanta gente y continuamos mirando las montañas que nos rodean. Ya es casi la una del mediodía y la comida ya hace rato que está servida así que, no habiendo desayunado por la mañana, decidimos no saltarnos la comida.
Y justo después, con estomago lleno, cambiamos de embarcación para remontar el Shennong, un afluente del Yangtsé. El primer tramo lo hacemos en una barcaza motora con capacidad para todo el crucero. Nos vamos adentrando en el afluente y vamos notando cómo las temperaturas se hacen más soportables. El río se va haciendo más estrecho, buena parte del recorrido queda abrigado por las montañas y una agradable brisa recorre el río. Llegamos al embarcadero donde cambiamos a unas barcas de remos, típicas de los pescadores de esta zona, y habilitadas para transportar turistas como nosotros. Iremos quince por barca, con un total de unas diez barcas.
Es en este momento, es en el momento de acomodarnos en la barca, cuando finalmente conseguimos romper el hielo con el resto del grupo. Conseguimos que se den cuenta de todo nuestro potencial. Intentaré describirlo, pero es que sólo de recordarlo me pongo a reir y no consigo escribir una palabra.
Todo nuestro grupo va entrando lentamente en la barca, con precaución de no caerse, poniéndose el salvavidas. Todos se van sentando. Dani y yo vamos en la segunda fila. La primera la ocupan el fotógrafo del grupo y la chica que nos hará de guía en esta excursión. Y los remeros ponen la barca en movimiento, río arriba. De repente, Dani se levanta, ha decidido hacer una foto del grupo ya que estamos en una posición inmejorable. Se gira para verlos a todo y mientras grita "Smile" (Sonreíd en inglés) se apoya en el respaldo de los de la primera fila. Resulta que este respaldo en concreto es móvil para permitir que la gente entre bien en la barca y, en notar la presión que Dani ejerce, el respaldo cede hacia adelante, propulsando al fotógrafo y la guía, que por un momento se ven proyectados hacia el agua. El susto no pasa de aquí, pero efectivamente, todo el grupo ha estallado en risas y Dani ha conseguido una buena instantánea, así como darse a conocer a todo el grupo.
Superado el susto, sobre todo por parte de la chica guía, ésta nos empieza a explicar la historia de los hombres que se encargan de remar río arriba. Anteriormente, este pueblo de pescadores, acostumbraban a hacer el trayecto completamente desnudos, debido al bochorno de la zona y con el fin de evitar sudar toda la ropa. No obstante, de un tiempo a esta parte, debido al turismo parece que se los prohibió que continuaran haciéndolo de esta manera. Con todo, debido al turismo también, este pueblo ya no se dedica en exclusiva a pescar; ahora se ganan mejor la vida llevándonos a dar un paseo en barca. La curiosidad del trayecto es que a medida que vamos remontando el río, el caudal es cada vez menor, así pues los barqueros bajan al suelo, se atan con cuerdas en la embarcación y continúan haciendo subir la barca hasta un punto lo suficiente ancho como para hacer media vuelta. El camino de bajada lo hacemos entre canciones típicas del lugar, cánticos de ánimo y otras historias.
Llegados al barco tenemos el tiempo justo para refrescarnos y llegar tarde a la cena del capitán. Todo el mundo ya está en mesa y el capitán dirige unas palabras a los pasajeros para agradecerlos todos estos días pasados juntos y anunciarnos que hoy llegaremos a la Presa de las Tres Gargantas y que pasaremos toda la noche para atravesarla. Mañana será el último día a bordo.
Terminada la cena nos relajamos en la sala de baile, donde se supone que los pasajeros tendrán que hacer algún espectáculo para amenizar la noche. El primero que se decide es un chino y nos cantará... KARAOKE!!! Si! Llevamos dos semanas en China y todavía no habíamos visto ninguno. Nuestro primer karaoke... Lo disfrutamos y mucho. El hombre no lo hace ni bien ni mal, pero pone voluntad y reímos mucho. El problema se presenta cuando uno tras otro van cogiendo el micro y todos quieren cantar, uno peor que el otro. Por suerte, la tripulación se harta, se acaba el karaoke y se ponen a bailar. Hoy parece que habrá ambiente. Se estaban reservando ayer?
No, definitivamente no.
Sólo ver que el barco se acerca a la primera esclusa, la gente sale a toda prisa hacia cubierta o hacia la habitación a buscar la cámara de fotos. La fiesta se ha acabado una vez más y no son ni las diez. Nosotros también salimos. El barco va entrando lenta, lentamente y se sitúa detrás de otro que ya hace un rato que està dentro. Todavía tendremos que esperar a unas cuántas naves más; la esclusa no se cerrará hasta que esté completamente llena y eso quiere decir unas 9 embarcaciones y unas cuantas horas de espera. Esto va para largo y a falta de fiesta veremos durante un rato la entrada y cierre de la compuerta y beberemos para celebrar que el crucero llega a su fin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada