dimarts, 11 d’agost del 2009

9/7 – La Ciutat Prohibida

Avui si que trobem el bus. Després d’un bon son i un copiós esmorzar ens dirigim tranquil.lament cap a l’entrada de la Ciutat Prohibida. Abans però necessitem recopilar informació per l’expedició que planifiquem per demà, la Gran muralla, i ens endinsem en un magnífic i renovat hutong. Sabem que els hostals sovint proposen expedicions i volem valorar la possibilitat així com assabentar-nos de tot el possible a fer aquí.
A la Plaça Tian’anmen hi arribem a quarts d’una. No som els més matiners del món, però és que pel matí plovisquejava i quatre hores de visita les considerem més que suficients.
Tot i la pluja matinera, la temperatura aquí no baixa. El sol a tornat a aparèixer (millor per les fotos) i sota ell fem cua juntament a d’altres centenars de persones, la majoria xinesos. Entrar a la Ciutat Prohibida ens produeix certa excitació. Imaginem altres èpoques on només els escollits podien accedir aquí, afers importants s’hi dirimien, l’emperador s’hi passejava i tots els altres l’admiraven o feien conxorxa en contra d’ell. Ja som dins i admirem els cinc ponts que travessen el rierol i donen accés a un nivell més central, més important. El central era pels emperadors, els del costat per les seves famílies i els altres dos pels funcionaris. A cada pas ens endinsem en zones més íntimes, més reservades, però en els nostres temps ja no tant. Anem voltant els palaus, tots similars però tots diferents, cadascun amb una funció diferent, cada un amb anècdotes diferents, però tots iguals al cap d’unes hores. Travessem la porta principal, la Porta de l’Harmonia Suprema, que ens porta a les Sales de l’Harmonia Suprema, l’Harmonia Central i l’Harmonia Preservada, des d’on l’Emperador gestionava l’imperi. Avancem, la Porta de la Puresa Celestial condueix fins el Palau de la Puresa Celestial. Ja som molt endins. Continuem, la Sala de la Unió Celestial i Terrenal dóna al Palau de la Tranquilitat Terrenal. El punt més preservat de la ciutat. Era en l’interior de la ciutat on es resolien els assumptes del dia a dia. Darrera queden els jardins imperials, on reposem una estona tot observant la gent que va amunt i avall. Ja portem dues hores passejant per aquí i batallant. Girem a dreta per veure els palaus de les emperadrius. En veiem un, en veiem dos, parem, voltem, fem fotos, escoltem la guia. Tot sensacional. Tot increïble. Tot una mica similar, no obstant.
Hi ha molta gent. Grups de persones s’amunteguen ara si i ara també davant de les portes dels palaus. No deixen una escletxa. No respecten res ni ningú. Tothom vol ser a primera línia i a crits a l’orella, cops de colze i trepitjades avancen fins el seu objectiu. Si hem vingut a la guerra, que així sigui! Jo he vingut de més lluny que molts d’ells. No em prendran la plaça que tant m’ha costat guanyar. I ràpidament veig que són fàcils de sacsejar; si avances amb determinació i sense remordiments un camí s’obre davant teu.
I de cop ja són les cinc de la tarda. Estem cansats però encara voldríem veure més. No hi ha manera, els altaveus i els vigilants ja ens indiquen el camí de sortida i van tancant portes darrera seu. Així ens trobem a la porta nord de la Ciutat, la Porta de la Potència Divina, i pugem fins el Turó del Carbó o parc Jingshan, un mont fet amb la terra sobrant de la construcció de la fossa que envolta la Ciutat Prohibida. I quina muntanyeta que es van construir! S’eleva notablement per sobre la Ciutat i se’n té una visió privilegiada. Passejarem pels seus jardins fins a la posta de sol.
S’acosta la fi del dia. Avui tampoc sortirem. Demà volem anar a Simatai, una de les tres seccions de la Gran Muralla properes a Beijing, però la més allunyada, la menys turística. Passem pel supermercat, sopem ràpid en l’hotel i descansem. Avui hem caminat tot el dia i hem repartit bastants cops de colze i demà ens espera un dia dur també. M’encanten les vacances!!!

-------

-------

Hoy si que encontramos el bus. Después de una buena dormida y un copioso desayuno nos dirigimos tranquilamente hacia la entrada de la Ciudad Prohibida. Antes pero necesitamos recopilar información para la expedición que planificamos para mañana, la Gran Muralla, y nos adentramos en un magnífico y renovado hutong. Sabemos que los hostales a menudo proponen expediciones y queremos valorar la posibilidad así como enterarnos de todo lo que es posible hacer aquí.
A la Plaza Tian'anmen llegamos sobre las doce y media. No somos los más madrugadores del mundo, pero es que por la mañana lloviznaba y cuatro horas de visita las consideramos más que suficientes.
A pesar de la lluvia matinal, la temperatura aquí no baja. El sol a vuelto a aparecer (mejor para las fotos) y bajo él hacemos cola juntamente a otros centenares de personas, la mayoría chinos. Entrar en la Ciudad Prohibida nos produce cierta excitación. Imaginamos otras épocas dónde sólo los escogidos podían acceder aquí, asuntos importantes se dirimían, el emperador se paseaba y todos los otros lo admiraban o confabulaban en contra de él. Ya estamos dentro y admiramos los cinco puentes que atraviesan el arroyo y dan acceso a un nivel más central, más importante. El central era para los emperadores, los que lo flanquean para sus familias y los otros dos para los funcionarios. A cada paso nos adentramos en zonas más íntimas, más reservadas, pero en nuestros tiempos ya no tanto.
Vamos recorriendo los palacios, todos similares pero todos diferentes, cada uno con una función diferente, cada uno con anécdotas diferentes, pero todos iguales al cabo de unas horas. Atravesamos la puerta principal, la Puerta de la Armonía Suprema, que nos lleva a las Salas de la Armonía Suprema, la Armonía Central y la Armonía Preservada, desde donde el Emperador gestionaba el imperio. Avanzamos, la Puerta de la Pureza Celestial conduce hasta el Palacio de la Pureza Celestial. Ya estamos muy adentro. Continuamos, la Sala de la Unión Celestial y Terrenal da al Palacio de la Tranquilitat Terrenal. El punto más preservado de la ciudad. Era en el interior de la ciudad donde se resolvían los asuntos del día a día. Detrás quedan los jardines imperiales, donde reposamos un rato observando la gente que va arriba y abajo. Ya llevamos dos horas paseando por aquí y batallando. Giramos a la derecha para ver los palacios de las emperatrices. Vemos uno, vemos otro, paramos, paseamos, hacemos fotos, escuchamos la guía. Todo sensacional. Todo increíble. Todo un poco similar, sin embargo.
Hay mucha gente. Grupos de personas se amontonan aquí y allí, delante de las puertas de los palacios. No dejan ningún espacio. No respetan nada ni a nadie. Todo el mundo quiere estar a primera línea y a gritos en la oreja, a codazos y pisotones avanzan hasta su objetivo. Si hemos venido a la guerra, que así sea! Yo he venido de más lejos que muchos de ellos. No me quitarán la plaza que tanto me ha costado conseguir. Y rápidamente veo que son fáciles de sacudir; si avanzas con determinación y sin remordimientos un camino se abre delante de ti.
Y de repente ya son las cinco de la tarde. Estamos cansados pero todavía querríamos ver más. No hay manera, los altavoces y los vigilantes ya nos indican el camino de salida y van cerrando puertas a su paso. Así nos encontramos en la puerta norte de la Ciudad, la Puerta de la Potencia Divina, y subimos hasta la Colina del Carbón o parque Jingshan, un monte hecho con la tierra sobrante de la construcción del foso que rodea la Ciudad Prohibida. Y qué montañita que se construyeron! Se eleva notablemente por encima la Ciudad y se tiene una visión privilegiada. Pasearemos por sus jardines hasta el crepúsculo.
Se acerca el final del día. Hoy tampoco saldremos. Mañana queremos ir a Simatai, una de las tres secciones de la Gran Muralla próximas a Beijing, pero la más alejada, la menos turística. Pasamos por el supermercado, cenamos rápido en el hotel y descansamos. Hoy hemos andado todo el día y hemos repartido bastantes codazos y mañana nos espera un día duro también. Me encantan las vacaciones!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada