dimarts, 11 d’agost del 2009

11/7 – El niu i el Palau d’Estiu. Això s’acaba.

Ens llevem cansats i fa un dia rúfol. L’exercici d’ahir es nota en els nostres cossos i la motivació per sortir del llit només la dóna el fet que avui és el nostre darrer dia d’activitats a Xina. Demà ja tenim l’avió de tornada i encara ens queden coses per fer aquí. Hem previst passar pel Parc Olímpic i també fer una caminada tranquil.la pel Palau d’Estiu. Serà l’últim que veurem de Xina i encara ens queden ganes de visitar-ho, així que prenem un taxi que ens porta fins davant l’estadi. El Niu!
L’estructura és espectacular. Ressalta per sobre les altres construccions de la zona olímpica. Un entramat metàl.lic recobreix l’estadi en si. Aquesta estructura diria jo que és supèrflua. No sembla que serveixi per res més que aportar aparença al recinte o potser no, potser realment és el que el sosté. Però tant s’hi val, hi dóna aquest aspecte característic sense el qual no passar-hi per ser un estadi més. A mi m’agrada i sembla que a molta altra gent també. Això està ben ple! Gent per tot arreu intentant entrar o buscant la foto que s’enduran de record... I quin record... Em continua divertint veure com els xinesos no tenen cap problema en posar enmig de tanta gent, sense buscar el moment individual en el que en la foto no hi ha res més que l’objecte a fotografiar i el subjecte que s’hi vol immortalitzar. No obstant, prefereixen no perdre temps en buscar el bon angle, la bona presentació, el bon moment, i acaben fent-se una foto sense cap tipus de personalisme. Pot ser són influencies de l’època comunista? En Dani es suma a aquesta tendència i vol sortir en la foto amb quanta més gent millor. Que així sigui!
Busquem el Cub d’aigua, les piscines que em van fascinar durant els Jocs Olímpics, però m’és impossible trobar-lo. En el mapa no apareix, i caminem cap on caminem no el veiem tampoc. És moment de marxar cap al Palau d’Estiu i és muntant en el taxi quan m’adono que el Cub quedava de l’altra banda d’on havíem buscat. És igual, ja és tard i ja l’he vist del taxi estant. Sembla maco...
Després d’una bona estona de taxi arribem al Palau d’Estiu. Semblava proper, però no. Com tot aquí Xina. Però al Palau s’hi havia de venir. Tothom ens ho ha recomanat, sobretot amb les temperatures que hi ha aquests dies. Al Palau d’Estiu hi venia l’emperador a allunyar-se del centre ciutat, allunyar-se dels problemes i maldecaps, però sobretot en busca de temperatures més agradables. És veritat que és un dels llocs més frescs dels voltants, envoltat de llacs, boscs, natura... Una bona segona residència.
Avancem pels corredors que rodegen el llac Kunming entre una multitud de gent que també aquí s’han donat cita. Relaxadament anem observant els palaus, jardins, placetes... Avancem amb la tranquil.litat de veure-ho tot molt familiar. No és ara que descobrirem un palau diferent o un espai sorprenent, però s’hi està a gust, no tenim pressa, res més a fer, passejar, gaudir, sabent-nos en el darrer dia, feliços d’estar aquí, contents d’haver fet aquest viatge, satisfets d’haver-nos en sortit (i més que bé) en totes i cada una de les situacions que se’ns han plantejat.
La gent ve aquí a passejar, a escapar-se també de la ciutat i passar un dissabte en família o amb la parella. Venen a donar una volta en barca, a recórrer bonics racons, venen a relaxar-se i això també és nota en el nivell de trompades i impaciència. És un dia tranquil. Veiem la pagoda que presideix el llac, el vaixell de marbre, passem pel corredor cobert que protegeix tant de la pluja com del sol i una suau brisa ens hi acompanya. Entrem en la típica tenda atrapaturistes on aconseguim negociar uns bonics quadres per a les nostres famílies i amics amb els darrers bitllets grossos que ens queden.
Un camí ens porta cap a la sortida oest del Palau i és allí on els ulls d’en Dani s’il.luminen. Una espècie de monjo està pintant pergamins! I ho fa de totes les maneres possibles: Amb les mans, els colzes, els peus... I la cal.ligrafia sembla que no se’n ressent... Quin artista! A en Dani li entren tots els dubtes però decideix no comprar. Me l’emporto, ens allunyem camí enllà intentant parlar d’altres coses, però ell només en té una en el cap... Pergamí... Així que el millor és que faci mitja volta i vagi a negociar-los. Jo l’esperaré on sóc, faré una volta, observaré la gent i fins i tot arrencaré una capcinada fins el moment de veure’l tornar quasi una hora més tard, amb un somriure d’orella a orella. La missió del viatge acaba de ser acomplerta!
En aquest punt portem quasi tres hores en el recinte del Palau, encara ens queda la meitat del camí per recórrer i encara no hem dinat. El camí continua vorejant el llac i en algun punt un dels ponts amb més arc que hem vist creua un dels seus braços. Espectacular el pont i les nostres cames demanen clemència. Més esglaons com els d’ahir no els poden resistir. I quan les cames et parlen les has d’escoltar. Així que una tenda del camí ens proposa uns noodles i una mica de repòs, no sabem dir que no. És el millor pel cos, un caldo ben calentet.
En acabar, decidim no continuar caminant. Estem al costat del moll on una barca va fent trajectes cap a l’illa del centre. Hi anirem abans de prendre el camí de sortida i així de pas també veurem des d’una perspectiva interessant el Pont dels disset arcs. Ves a saber perquè l’anomenen així...
Un cop a fora busquem un taxi que ens torni a l’hotel. El primer que se’ns apropa ens proposa un preu fixa desorbitat. Oh! M’indigno. Es pensa que acabem d’arribar? No intentem ni negociar. L’home ens mira com no entenent res. Ens segueix una mica, però ni ens l’escoltem. Continuem buscant taxi, però no sembla tan fàcil. No volem tornar cap al grup on es troba el primer taxista, però no hi ha masses més opcions. Finalment un del grup ens diu que ens portarà posant el taxímetre i acceptem. L’altre ens mira mig somrient, mig indignat també. I entenem el perquè a mesura que ens endinsem en la ciutat. El preu del taxímetre puja i puja fins quasi arribar al valor que ens havien proposat a l’inici. Potser som nosaltres que ens hem malacostumat a que ens prenguin el pèl i no en volem deixar passar ni una més.
I ja a l’hotel, dutxats i refrescats decidim passar el darrer sopar en el restaurant del barri que tant ens va agradar fa dos dies. Ens veuen i ens recorden. Un somriure ens dóna la benvinguda. Ens sentim molt bé i ens deixem portar pel seu menú i les seves cerveses de litre. També veiem que uns clients es fan portar unes broquetes de la barbacoa que tenen muntada al costat i ens hi sumem. Parlem amb els cambrers, amb l’amo, amb la seva dona i amb la seva filla de quatre anys. “Wo jiào Pol. Ni jiào shénme mingzi?” (Em dic Pol. Com et dius?) I funciona! Ens entenen, ens responen i parlen més i no entenem res, però estan contents i ens serveixen alcohol d’una ampolla que tenien guardada. Gambei!
A fora hi ha enrenou, hi ha hagut un accident i tothom s’ho està mirant, comentant, aportant-hi un nou punt de vista. Nosaltres ens aixequem per dir-hi la nostra, però l’amo considera que no ens hem de dur aquesta impressió del seu carreronet i ens convida a continuar sopant i bevent.
Cansats i beguts, no podem més. Tornem cap a l’hotel per descansar, però una darrera cervesa ens ve de gust i surto a la botigueta de la cantonada. Agafo dues cerveses i uns ventalls ben macos que tenen exposats. “Quant és? 40 yuans? No, només te’n pagaré 15.” I la dona ho accepta. Realment, si vas segur de tu mateix i una mica begut es negocia millor. Així acabem la darrera nit. Sense conèixer la nit de Biejing. Coneixent perfectament el nostre hutong i diria que una mica també ens coneixen a nosaltres. Ha sigut ben divertit, però això ja s’acaba. Gambei!!!


------


Nos levantamos cansados y hace un día hosco. El ejercicio de ayer se nota en nuestros cuerpos y la motivación para salir de la cama sólo la da el hecho que hoy es nuestro último día de actividades en China. Mañana ya tenemos el avión de regreso$y todavía nos quedan cosas para hacer aquí. Hemos previsto pasar por el Parque Olímpico y también hacer una caminata tranquila por el Palacio de Verano. Será lo último que veremos de China y todavía nos quedan ganas de visitarlo, así que tomamos un taxi que nos lleva hasta el estadio. El Nido!
La estructura es espectacular. Resalta por encima las otras construcciones de la zona olímpica. Un entramado metálico recubre el estadio en sí. Esta estructura diría yo que es superflua. No parece que sirva por nada más que aportar apariencia en el recinto o quizás no, quizás realmente es lo que lo sostiene. Pero da igual, da este aspecto característico sin el cual no dejaría de ser un estadio más. A mí me gusta y parece que a mucha otra gente también. Esto está atiborrado! Gente por todas partes intentando entrar o buscando la foto que se llevarán de recuerdo... Y qué recuerdo... Me continúa divirtiendo ver cómo los chinos no tienen ningún problema al posar en medio de tanta gente, sin buscar el momento individual en el que en la foto no hay nada más que el objeto a fotografiar y el sujeto que se quiere inmortalizar. No obstante, prefieren no perder tiempo al buscar el buen ángulo, la buena presentación, el buen momento, y acaban haciéndose una foto sin ningún tipo de personalismo. Puede que sean influencias de la época comunista? Dani se suma a esta tendencia y quiere salir en la foto con cuánta más gente mejor. Que así sea!
Buscamos el Cubo de agua, las piscinas que me fascinaron durante los Juegos Olímpicos, pero me es imposible encontrarlo. En el mapa no aparece, y andemos hacia donde andemos no lo vemos tampoco.
Es momento de marcharse hacia el Palacio de Verano y es montando en el taxi cuando me doy cuenta de que el Cubo quedaba de la otra parte de donde habíamos buscado. Da igual, ya es tarde y ya lo he visto des del taxi. Parece lindo...
Después de un buen rato de taxi llegamos al Palacio de Verano. Parecía próximo, pero no. Como todo aquí China. Pero al Palacio se tenía que ir. Todo el mundo nos lo ha recomendado, sobre todo con las temperaturas que hay en estos días. Al Palacio de Verano venía el emperador a alejarse del centro ciudad, alejarse de los problemas y quebraderos de cabeza, pero sobre todo en busca temperaturas más agradables. Es verdad que es uno de los lugares más frescos de los alrededores, rodeado de lagos, bosques, naturaleza... Una buena segunda residencia.
Avanzamos por los corredores que rodean el lago Kunming entre una multitud de gente que también aquí se han dado cita. Relajadamente vamos observando los palacios, jardines, placitas... Avanzamos con la tranquilidad de verlo todo muy familiar. No es ahora que descubriremos un palacio diferente o un espacio sorprendente, pero se está a gusto, no tenemos prisa, nada más que hacer, pasear, disfrutar, sabiéndonos en el último día, felices de estar aquí, contentos de haber hecho este viaje, satisfechos de haberlo conseguido (y más que bien) en todas y cada una de las situaciones que se nos han planteado.
La gente viene aquí a pasear, a escaparse también de la ciudad y pasar un sábado en familia o con la pareja. Vienen a dar una vuelta en barca, a recorrer bonitos rincones, vienen a relajarse y eso también se nota en los trompazos e impaciencia. Es un día tranquilo. Vemos la pagoda que preside el lago, el barco de mármol, pasamos por el corredor cubierto que protege tanto de la lluvia como del sol y una suave brisa nos acompaña. Entramos en la típica tienda atrapaturistas donde conseguimos negociar unos bonitos cuadros para nuestras familias y amigos con los últimos billetes grandes que nos quedan.
Un camino nos lleva hacia la salida oeste del Palacio y es allí donde los ojos de Dani se iluminan. Una especie de monje está pintando pergaminos! Y lo hace de todas las maneras posibles: Con las manos, los codos, los pies... Y la caligrafía parece que no se resiente... Qué artista! A Dani le entran todas las dudas pero decide no comprar. Me lo llevo, nos alejamos por el camino intentando hablar de otras cosas, pero él sólo tiene una en la cabeza... Pergamino... Así que lo mejor es que de media vuelta y vaya a negociarlos. Yo lo esperaré donde estoy, haré daré una vuelta, observaré a la gente e incluso arrancaré una siestita hasta el momento de verlo regresar casi una hora más tarde, con una sonrisa de oreja a oreja. La misión del viaje acaba de ser cumplida!
En este punto llevamos casi tres horas en el recinto del Palacio, todavía nos queda la mitad del camino por recorrer y todavía no hemos comido. El camino continúa bordeando el lago y en algún punto uno de los puentes con más arco que nunca hemos visto cruza uno de sus brazos. Espectacular el puente y nuestras piernas piden clemencia. Más peldaños como los de ayer no los pueden resistir. Y cuando las piernas te hablan las tienes que escuchar. Cuando una tienda del camino nos propone unos noodles y un poco de reposo, no sabemos decir que no. Es lo mejor para el cuerpo, un caldo bien calentito.
Al acabar, decidimos no continuar andando. Estamos al lado del muelle donde una barca va haciendo trayectos hacia la isla del centro. Iremos antes de emprender el camino de salida y así de paso también veremos desde una perspectiva interesante el Puente de los diecisiete arcos. Vete tú a saber porque lo nombran así...
Una vez a fuera buscamos un taxi que nos devuelva al hotel. El primero que se nos acerca nos propone un precio fijo desorbitado. Oh! Me indigno. Se piensa que acabamos de llegar? No intentemos ni negociar. El hombre nos mira cómo no entendiendo nada. Nos sigue un poco, pero ni nos lo escuchamos. Continuamos buscando taxi, pero no parece tan fácil. No queremos volver hacia el grupo donde se encuentra el primer taxista, pero no hay demasiadas más opciones. Finalmente uno del grupo nos dice que nos llevará poniendo el taxímetro y aceptamos. El otro nos mira medio sonriente, medio indignado también. Y entendemos el porqué a medida que nos adentramos en la ciudad. El precio del taxímetro sube y sube hasta casi llegar al valor que nos habían propuesto al inicio. Quizás somos nosotros que nos hemos malacostumbrado a que nos tomen el pelo y no queremos dejar pasar ni una más.
Y ya el el hotel, duchados y refrescados decidimos pasar la última cena en el restaurante del barrio que tanto nos gustó hace dos días. Nos ven y se acuerdan de nosotros. Una sonrisa nos da la bienvenida. Nos sentimos muy bien y nos dejamos llevar por su menú y sus cervezas de litro. También vemos que unos clientes se hacen traer unas brochetas de la barbacoa que tienen montada al lado y nos sumamos a ellos. Hablamos con los camareros, con el dueño, con su mujer y con su hija de cuatro años. "Wo jiào Pol. ¿Ni jiào shénme mingzi"? (Me llamo Pol. Cómo te llamas tu?) Y funciona! Nos entienden, nos responden y hablan más y no entendemos nada, pero están contentos y nos sirven alcohol de una botella que tenían guardada. ¡Gambei!
A fuera hay revuelo, ha habido un accidente y todo el mundo se lo está mirando, comentando, aportando un nuevo punto de vista. Nosotros nos levantamos para dar el nuestro, pero el amo considera que no nos tenemos que llevar esta impresión de su callejonzuelo y nos invita a continuar cenando y bebiendo.
Cansados y bebidos, no podamos más. Volvemos hacia el hotel para descansar, pero nos apetece una última cerveza y salgo a la tiendecita de la esquina. Agarro dos cervezas y unos abanicos bien bonitos que tienen expuestos. "Cuánto es? 40 yuans? No, sólo te pagaré 15." Y la mujer lo acepta. Realmente, si vas seguro de ti mismo y un poco bebido se negocia mejor. Así acabamos la última noche. Sin conocer la noche de Biejing. Conociendo perfectamente nuestro hutong y diría que un poco también nos conocen a nosotros. Ha sido bien divertido, pero esto ya se acaba. Gambei!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada